Det beskedet gav den styrande majoriteten, Kvartetten, S, FP, C och KD, vid en presskonferens i Rådhuset på måndagen, strax före kommunfullmäktige i förvaltningshuset Rosen.
1,2 miljoner kronor tas från utbildningsnämndens buffert och går till de fristående förskolorna, som drabbats hårdast av det sena budgetbesked de nyligen fick. Det gäller bara under det här året, 2015, som en mjuk övergång till de ändrade förhållandena, en omställningskostnad.
– Vi har tagit åt oss av kritiken att det inte har kommunicerats som det borde, säger Fredrik Franzén (FP), vice ordförande i utbildningsnämnden.
Däremot får de fristående grundskolorna, som inte drabbats lika hårt, någon kompensation.
Lägre lokalkostnader för kommunen gör genom principen lika villkor att de fristående förskolorna i år tappat bidrag på 1 600 kronor per barn. Det kompenseras i år nästan fullt ut, med 1 538 kronor per elev. 799 barn gör en totalsumma på 1,2 miljoner kronor.
– Nästa år kommer vi inte att kunna ge de här extrapengarna, säger Fredrik Franzén och menar att det är viktigt att de fristående förskolorna tar höjd för det.
Franzén är ansvarig för att bygga upp ett nätverk för tätare och bättre kommunikation med fristående skolor och förskolor.
Kvartetten framhöll sin positiva syn på friskolor, och att man på senare tid tillstyrkt flera ansökningar om nyetableringar.
Antalet elever i Norrköping ökar kraftigt, något som också gör att det nu finns planer på att göra Kungsgårdsgymnasiets gamla lokaler på Holmstagatan till en kommunal högstadieskola.
– De senaste veckorna har det varit en ganska livlig debatt i Norrköping kring skolan, säger kommunstyrelsens ordförande Lars Stjernkvist (S).
Debatten har handlat om friskolornas villkor, och en kritik mot att kommunen med kort varsel har överrumplat friskolorna med försämringar, en kritik som enligt Stjernkvist till en del varit relevant. Det har också rests frågetecken kring Kvartettens tal om satsningar i skolan.
– Vi vill ge vår bild av vad som faktiskt har hänt, säger Lars Stjernkvist.
Skolkommunalrådet Olle Johansson (S) lyfte fram förstärkningar inom skolan, med kuratorer, fler lärare, modersmålsundervisning och stärkt elevhälsa. En satsning på tidiga insatser, i framför allt de lägre åldrarna. De senaste två åren har budgettilldelningen för satsningar på barn som har behov av särskilt stöd ökat med 28 miljoner kronor. Också fristående enheter kan söka stöd för barn med särskilda behov.
Vid kommunfullmäktige som följde på presskonferensen tog man en tilläggsbudget för kommunen för 2015. Vänsterpartiet föreslog att de 18,5 miljoner kronor som lägre förväntade lönekostnader frigör skulle gå till en låglönesatsning, något som MP och Fi stödde. Lars Stjernkvist menade att det inte finns utrymme för den reformen just nu och förslaget förlorade med röstsiffrorna 73-11.
Nicklas Lundström (V) lyfte också att man borde titta på att även områden som Navestad och Marielund får del av investeringar i bättre sportanläggningar, och inte bara Eneby, Smedby, Svärtinge, Åby och Lindö. Enligt Olle Vikmång (S) pågår ett arbete i kultur- och fritidnämnden där man ser över hur man fördelar resurserna.
Under fullmäktige, som styrts upp bättre med hur formalia ska gå till och att man ska ha respekt för varandra, fick Alexander Nejdemos (FP) motion om längre öppettider på stans krogar ett förväntat tummen ner från majoriteten.