Friskvård lönar sig

Nu gäller nya regler för skattefria löneförmåner. Det har blivit lättare för företagen att subventionera personalens friskvård. Däremot har reglerna för hemlånedatorer skärpts.

NORRKÖPING2004-03-05 06:00
Vid Stora Lönedagen i går i Norrköping gavs många goda råd och tips på hur arbetsgivarna ska kunna uppmuntra sina medarbetare utan att skattekontoret sätter käppar i hjulet.
Reglerna för friskvård har blivit generösare. Det är ett led i regeringens strävan att få arbetsgivarna att satsa på friskare personal. I fortsättningen måste även årsredovisningarna innehålla upplysningar om sjukfrånvaron.
Det är fritt fram för företagen att erbjuda sina anställda i stort sett allt som kan göra dem friskare. Från qi gong, spinning och kontorsmassage till viktväktarmöten.
- Tidigare skulle friskvården erbjudas i kollektiv miljö på arbetsplatsen, berättar Susanne Elisson på Göteborgsföretaget Tholin & Larsson. Men nu kan de anställda själva välja var de vill träna.
Företagen kan sponsra friskvården med upp till fem-, sextusen per anställd utan att skattekontoret har några synpunkter. Såvida det inte gäller golf, ridning eller utförsåkning. Av någon anledning är just dessa tre sporter undantagna från regeln.
Ett villkor för att friskvården ska vara skattefri löneförmån är att erbjudandet riktas till samtliga anställda, även vikarier. Om någon har speciella problem, till exempel ont i nacke och axlar och behöver sjukgymnastik, kan man komma runt skattereglerna genom att kalla det rehabilitering. Då behöver man inte erbjuda alla anställda samma förmån.
Systemet med hemlånedatorer som infördes för fyra år sedan har blivit en succé. De anställda erbjuds att låna dator. Det finansieras genom ett avdrag på lönen varje månad. Många har tagit chansen att skaffa riktiga värstingdatorer. Det vill regeringen sätta stopp för.
- Nu får bruttolöneavdraget inte vara större än 10 000 kronor per år, säger Susanne Elisson.
De flesta hyresavtal löper på tre år och då kan en ny dator maximalt kosta 40 000 kronor inklusive moms.
- Men reglerna säger inget om hur långt ett hyresavtal får vara, säger Susanne Elisson. Arbetsgivaren och de anställda kan alltså komma överens om ett avtal som är längre än tre år. Då kan man skaffa utrustning som är dyrare och ändå följa reglerna.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om