Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Frimärkssamlare i Norrköping jubilerar

NORRKÖPING
Från societetsnöje till gräsrotshobby.
Nej, vi tänker inte på golf utan på - frimärkssamlande! En hobby som firar 100-årsjubileum i Norrköping i år.
- Ja, och i gamla protokoll ser man att det var ett överklassnöje förr, med många möten förlagda till dåvarande förstaklassrestaurangen Standard Hotel, säger Norrköpingsklubbens talesman Anders Appelquist, 48.

Jubileumsfirande stundar för Svenska FrimärksFörbundets lokalförening i Norrköping, som fyller 100 år i år. Något som Anders Appelquist och hans klubbmedlemmar bland annat firar med en utställning på Stadsbiblioteket.
FOTO: JANNE FORSBY

Jubileumsfirande stundar för Svenska FrimärksFörbundets lokalförening i Norrköping, som fyller 100 år i år. Något som Anders Appelquist och hans klubbmedlemmar bland annat firar med en utställning på Stadsbiblioteket. FOTO: JANNE FORSBY

Foto:

Norrköping2001-11-21 00:00
- På den tiden hade inte gemene man råd att samla på frimärken, utan man behövde nog sina pengar till annat.
- Men idag är det en hobby för alla och vi själva är ett 75-tal medlemmar i Sveriges FilatelistFörening i Norrköping.

<B>? Hur firar ni 100-årsjubileet?</B>
- Dels via en jubileumsbankett på Café Swartz och dels med en utställning i Stadsbibliotekets entré, där chefen Conny Äng ställt upp väldigt bra för oss, och en utställning som pågår 23 och 24 november, med landshövding Björn Eriksson som invigare.
- Vi kommer bland annat att visa frimärken, brev, vykort och utrustning för frimärkssamlande och vi ska även att ha en tävling, där ett antal samlare ska exponera sina alster och bedömas av en jury.

<B>? Är ni mest "gamla gubbar" i föreningen?</B>
- Medelåldern är ganska hög, eftersom vi har svårt att få in unga människor i föreningen. De sysslar hellre med sina datorer, men å andra sidan har vi mycket datoriserat inom vår hobby också, typ köp och sälj av frimärken, frimärksauktioner, egen hemsida och mycket annat.
- Men om man verkligen vill börja samla på frimärken, rekommenderar jag att man går in i någon av våra två frimärksklubbar i Norrköping.
- Det förbilligar samlandet, genom att vi hjälper varandra med material och givetvis även tips och råd. Ofta har vi också föredrag på våra möten om olika ämnen inom filatelin.

<B>? Har du själv samlat frimärken länge?</B>
- Nej, bara i cirka åtta år. Visserligen hade jag en pojksamling, men sedan tappade jag intresset, tills jag hittade min farfars gamla Tysklandssamling med frimärken. Då tog jag upp intresset igen.
- Faktum är att jag bland annat specialiserat mig på tyska rikets frimärken och utökat min farfars samling.

<B>? Så nu har du alla förekommande tyska frimärken?</B>
- Inte precis, ler Anders Appelquist. Man kan säga att det ofta är lätt att få tag i cirka 90 procent av exempelvis ett lands frimärken, men de återstående 10 procent kan du nästan glömma, på grund av att de är unika och därmed kostar för mycket att införskaffa.
- Men en konsekvens av frimärkssamlande är att det ofta blir lärorikt. Man fördjupar kunskaperna om det motiv man samlar, vare sig det är ett land, historia, djurliv eller något annat.

<B>? I år hade ni också äran att få pryda kaktusgruppen i Carl Johans park?</B>
- Ja, det var jätteroligt och gav oss fin reklam för vår hobby. Vi har också kaktusgruppen avfotograferad som vykort med jubileumsstämpel, vilket kommer att finnas med på utställningen i stadsbiblioteket.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om