Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Frimärken med lusthus

Foto:

Norrköping2003-05-14 00:00
Länge leve lusthusen är en bok av Hans Mårtensson. Ett fynd för den lusthus- och trädgårdsintresserade. Den är även lustfylld för folk med inte så gröna fingrar och tummen mitt i handen, kort sagt en bok med vackra bilder och intressanta texter.
Under de mer än 400 år som dessa byggnader har funnits har de haft lika många utformningar som namn. Vem vet idag vad en fåfänga är, ett eremitage, en karnap, en otahetihydda eller en lövsal? Rundtempel, schwezeri eller trädgårdspaviljong är andra beteckningar.
Ja, bilderna i boken är många men Posten Frimärken är som väl är inte lika generösa när de ger ut frimärken med lusthus. Det är fyra motiv i häfte och ett i rulle.

Ett av Sveriges äldsta är Ebba Brahes lusthus i Bockhammar i Västmanland. Enligt legenden hade hon i sin ungdom en romans med Gustav II Adolf och här i lusthuset hade de sina möten. Vindflöjeln på taket visar 1636 som byggnadsår och kungen stupade vid Lützen redan 1632. Förmodligen är huset från 1700-talet.
Intresset för Kina var stort i 1700-talets Sverige och många kinesiskt inspirerade lusthus byggdes. Ostindiska kompaniets tidigare superkargör i Kanton, Johan Abraham Grill kunde dra sig tillbaka till sitt säteri Godegård i Östergötland
Och den nya kinesiska paviljongen på Lustigkulle.

Lärda män kunde utnyttja sina lusthus som arbetsrum om sommaren. Emanuel Swedenborgs paviljong från mitten av 1700-talet, som låg i ena änden av hans inhägnade trädgård vid Hornsgatan i Stockholm, blev platsen för hans himmelska uppenbarelser. Lusthuset finns nu på Skansen.
Lusthuset vid gården Västanå i Borensberg i Östergötland byggdes vid förra sekelskiftet. Det ligger vid stranden av Göta kanal, den tidens stora pulsåder genom landet. Burspråket var säkert en intressant åskådarplats när kanalbåtarna passerade.
Lusthus är ofta lätta att flytta. Arkitekten Fredrik Blom utformade ett system för monteringsfärdiga byggnader. Hans klassiska lusthus från 1820-talet har flyttats från plats till plats och en tid var det väntsal vid Stegesunds ångbåtsbrygga i Stockholms skärgård. Nu finns det på Skansen.
Frimärkena som ges ut den 15 maj är alla avsedda för inrikes brev
och säljs i häften med 10 självhäftande märken och ett i rulle.
Fakta: Posten frimärken, Hans Mårtensson: Länge leve lusthusen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om