Fridlyst och fredlös
Enligt lag är huggormen fridlyst i Sverige, men på grund av en undantagsregel är den i praktiken fredlös. - Jag har aldrig varit med om att någon blivit anmäld för att ha slagit ihjäl en huggorm, säger Peter Malzoff, polisinspektör som utreder brott mot naturvård och artskydd.
I artskyddsförordningen så finns det dock en undantagsregel som bidragit till att ingen människa någonsin blivit dömd för att ha slagit ihjäl en huggorm.- Man får ha ihjäl en huggorm som befinner sig på en tomt. Men bara om den befinner sig på en tomt, och först efter att man har försökt att förflytta ormen och misslyckats, säger Per Risberg på viltförvaltningsenheten vid Naturvårdsverket.Enligt Per Risberg ska man fånga in ormen med en lövräfsa och lägga den i en hink med lock. Sedan ska man flytta ormen flera kilometer bort, så att den omöjligt kan ta sig tillbaka. Är man osäker på hur man handskas med ormar kan man ringa till kommunens miljö- och hälsokontor och be om hjälp. Undantagregeln för huggormen finns därför att den är Sveriges enda giftiga orm. Däremot är det väldigt ovanligt att en huggorm attackerar och biter människor. - Den hugger bara om man trampar på den, säger Per Risberg."Praktiskt omöjligt"
Peter Malzoff säger att han aldrig har varit med om en situation där någon har blivit anmäld för att ha haft ihjäl en huggorm.- Lagstiftningen gör det ju i praktiken omöjligt att döma någon för brottet. Först ska det komma in en anmälan. Sedan ska det gå att bevisa att personen inte försökt att förflytta ormen innan han hade ihjäl den, säger han. Mörkertal
Peter Malzoff tror dock inte att människor följer de förskrifter som finns utan har ihjäl huggormar för att de tycker att de är obehagliga.- Det finns säkert ett jättestort mörkertal och det är synd. Lagstiftningen finns ju för att folk ska veta vad som gäller så att de undviker att begå brott inte för att vi ska sätta dit dem, säger Peter Malzoff.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!