Fridfullt i Sverige tycker gästerna från Shanghai
Sverige är ett mycket fridfullt land - tycker tre kinesiska journalister, som på onsdagen gästade Folkbladet. Lite grann om Sverige visste de faktiskt redan innan. Chen Zu, kulturreporter m m, berättar att hon som barn läste Pippi Långstrump.
Vad är detta? Chen Zu, Li Daosheng och He Bin synar, vad Folkbladets Tim Södergren kan ha på sin skärm. FOTO: FREDRIK SCHLYTER
Foto:
Men det är alltså våran gamla Pippi. Och Chen Zu berättar att för 20 år sedan visste man mer i Kina om svenska författare och konstnärer än man gör nu. Varför ser inte Sverige bättre till, att de blir kända i Kina också nuförtiden?
Den frågan har Chen Zu redan ställt till kulturminister Marita Ulvskog, som hon träffade häromdagen.
De är tolv journalister, de flesta på olika ledande nivåer, som nu går en sju veckors kurs i Sverige och då har Getå här utanför Norrköping som sin bas. Men de rör sig också i landet, med besök hos olika medier likaväl som andra inrättningar.
De tolv är utsedda att avancera till högre poster inom den koncern, som de tillhör och som omfattar nio morgon- och kvällstidningar samt fyra magasin, med en sammanlagd upplaga på 2,5 miljoner exemplar. Den här kursen långt borta i Europa är en del av deras skolning för dessa uppgifter.
Känsliga frågor
Pressfrihet och politik är ju i Kina inte riktigt detsamma som i Sverige och Europa, och vi förstår att vi inte ska dryfta några känsliga frågor med kollegerna. Men vi pratar lite om Sverige, där de alltså slagits av vilket fridfullt land detta är. När man vandrar omkring i Stockholm eller Norrköping på helgerna är det som om allt vore stängt. Man undrar var människorna håller hus, hela tiden verkar de befinna sig någon annanstans.
Att våra besökare känner på det viset är heller inte mycket att undra över. Sverige har ju sådär nio miljoner invånare. Men hur många invånare har enbart Shanghai, frågar vi. De räknar, och de konfererar inbördes.
Först kommer de då fram till att deras stad nog har tio miljoner invånare. Men snart har den siffran justerats uppåt några snäpp, till 16 miljoner människor. Så det måste ju vara lite skillnad, förstår man ju.
De har fått intrycket, att folk i Sverige har det rätt så bra. Här tycks folk "enjoy themselves" mer än på andra håll i Europa, där flera i trion också varit - Spanien, Frankrike, Tyskland. Vi skulle alltså, enligt den bedömningen, ha det roligare här i Sverige. Trots att vi är så lugna.
Mer utjämnat
Våra långväga besökare tycker sig också ha lagt märke till, att det inte är så många "ups and downs" i Sverige. Inte så stor skillnad mellan fattig och rik, utan mer utjämnat här än i Kina likaväl som på andra håll i Europa.
Och en av dem säger med ett litet skratt, att man kanske har lyckats införa något slags "nice socialism" - någon form av lite trevlig socialism - här i landet.
Barnteater
Vad de gjorde på Folkbladet? Jo, under några timmar följde de redaktionens arbete. Inte minst då kulturredaktionen, varvid de inte kunde annat än förvånas över nämnda redaktions storlek. En enda person, hur i all världen kan det gå... själva är de ju 17...
Repetition på lite äkta norrköpingsk barnteater fick våra gäster hursomhelst hänga med på, liksom en rättegång i ett brottmål.
Och så blev de ju också intervjuade.