Frideborgs väg mot minskat kvinnovåld
LINKÖPING743 fall av misshandel riktad mot kvinnor polisanmäldes under perioden oktober 2001 till oktober 2002 i Östergötland. Dessutom finns det ett stort mörkertal.Frideborgsverksamheten i Norrköping står nu som modell i hela länet i arbetet med att förhindra våldet mot kvinnor.
<b>Landshövdingen</b>
1998 fick alla myndigheter i Sverige, som kommer i kontakt med kvinnor som utsatts för våld, i uppdrag av regeringen att ta fram handlings- och åtgärdsplaner för att kunna erbjuda kvinnorna lämpligt stöd och bra vård. I Östergötland tillsattes då Länsgruppen för kvinnofrid på uppdrag av landshövding Björn Eriksson.
Nu lämnar gruppen en slutrapport till regeringen där bland annat Frideborgsverksamheten i Norrköping står i centrum.
Slutrapporten anger ramarna för hur myndigheter och kommuner ska agera gemensamt för att motverka kvinnovåld i länet. Det är där Frideborg kommer in.
I hela västra länsdelen har nämligen Frideborgs sätt att arbeta på genomförts, medan organisationen i vissa andra delar av länet ser annorlunda ut även om målet med arbetet är detsamma.
<b>Alla måste samverka</b>
- Vi måste minska våldet mot kvinnor. För att kunna göra det måste alla myndigheter samverka och vi måste ta kraftfulla tag, säger Inger Winkelmann, socialkonsulent vid Länsstyrelsen.
- Frideborg har funnits sedan 1994 och här finns lång erfarenhet inom en verksamhet som har fungerat mycket bra. Man satsar inte bara på kvinnorna utan även på männen som slår och på barnen som fått se sin mamma bli slagen.
<b>Delade kostnader</b>
I Frideborgsverksamheten delar kriminalvården, polis, ting och kommun på kostnader när det gäller arbetet med att förhindra misshandel mot kvinnor.
- Att slå en kvinna är en brottslig handling. Men det lönar sig inte att bara låsa in dem som slår. Genom att även fokusera på männens våldsbeteende kan man verkligen åstadkomma förändring, säger Inger Winkelmann.
- Dessutom måste man arbeta förebyggande med de barn som har upplevt traumat med att se sin mamma bli slagen. Detta för att förhindra att de själva blir den som slår i framtiden.
Hon säger också att man inom exempelvis sjukvård och socialtjänst måste våga fråga kvinnan om mer känsliga saker då hon kanske söker hjälp för något annat. För att kunna göra det måste personalen ha fått rätt utbildning. Och olika myndigheter måste kunna samarbeta när det gäller kvinnomisshandel.
<b>Utbildningsdagar</b>
Trots att man nu lämnar in en slutrapport fortsätter Länsstyrelsens arbete med att förhindra mäns våld mot kvinnor. Bland annat genom att man kommer fortsätta informera och ordna utbildningsdagar.
- Det är ett arbete som tar tid men genom att prata och utbilda kan vi komma närmare målet. I grund och botten handlar det om attitydförändringar och om jämställdhet, säger Inger Winkelmann.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!