Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Frideborg vill satsa på barn och unga män

1800 kvinnor som misshandlats i hemmet och lika många män som använder våld har erbjudits hjälp av Frideborg sedan projektstarten för tio år sedan.
Men personalen på Frideborg ser stora behov av insatser riktade mot invandrarfamiljer och unga killar - som det saknas resurser till.
- Vi vill satsa mer på unga män, som utsätter tjejer för våld, för att kunna påverka deras beteende och arbeta mer förebyggande, säger Katarina Zetterström, terapeut på Frideborg.

Katarina Zetterström passade på att i samband med 10-årsjubileet påtala vilka satsningar Frideborg behöver mer resurser till. - Vi vill satsa mer på barnen. Det finns ett jättebehov av att ge dem stöd och hjälp. Idag har vi bara möjlighet att ta emot en bråkdel.
FOTO: JANNE FORSBY

Katarina Zetterström passade på att i samband med 10-årsjubileet påtala vilka satsningar Frideborg behöver mer resurser till. - Vi vill satsa mer på barnen. Det finns ett jättebehov av att ge dem stöd och hjälp. Idag har vi bara möjlighet att ta emot en bråkdel. FOTO: JANNE FORSBY

Foto:

NORRKÖPING2004-04-21 06:00
Sedan 1994 har 260 män och 600 kvinnor deltagit i Frideborgs verksamhet, antingen i individuella samtal eller gruppsamtal.
- Det är av en enorm betydelse för kvinnorna att tillsammans med andra se vägar ur situationen, säger Ingrid Anund, kvinnosamordnare på Frideborg.

Återfall
40 av männen vet man genom polisanmälningar att de har återfallit i sitt våldsbeteende, men siffran kan vara högre eftersom det är ett problem som ofta hålls inom familjen.
- Det vore förmätet att tro att 220 har blivit hjälpta, men vi är övertygade om att beteendet går att förändra, säger Katarina Zetterström.
Frideborg ser idag ett behov av att utvidga sin verksamhet ytterligare och fokusera särskilt på unga män som använder våld i nära relationer och våld inom familjer med invandrarbakgrund.

Kvinnorna stärks
Helt nyligen har Frideborg avslutat en serie gruppsamtal med unga kvinnor, mellan 16 och 24 år. Dem har man kommit i kontakt med genom gymnasieskolans kuratorer och skolsköterskor samt ungdomsmottagningar.
- Det har varit fantastiskt att se hur de unga kvinnorna växer, stärks och stöttar varandra, säger Katarina Zetterström.
Fler skulle kunna hjälpas om Frideborg hade bättre anpassade lokaler. För att undvika kollisioner i den trånga entrén läggs mansträffarna och kvinnoträffarna på olika tider.
- Kvinnorna vet ju varför männen är här och vi vill inte att någon ska behöva känna obehag eller skuld när de kommer hit, säger Katarina Zetterström.
- Vi försöker hitta alternativ med bättre planlösning tillsammans med lokalförsörjningskontoret, men vi har inget konkret på gång, säger Jan Andersson, verksamhetschef på socialförvaltningen.

Påverkar föräldraskapet
Ofta är de kvinnor och män som kommer till Frideborg föräldrar och år 2000 breddades verksamheten, för att också omfatta stöd och hjälp till barn i familjer där det förekommer misshandel.
- Vi vill satsa mer på barnen. De flesta kvinnor och män som kommer hit är föräldrar och våldet inom relationen påverkar föräldraskapet. Det finns ett jättebehov av att ge barnen stöd och hjälp. Idag har vi bara möjlighet att ta emot en bråkdel, säger Katarina Zetterstöm.
Socialnämnden har bestämt att Frideborgs verksamhet ska utvärderas under detta år och det välkomnar personalen. Men det är fortfarande oklart vem som ska göra utvärderingen, vilken modell som ska tillämpas och vilka svar som ska sökas.

<B>Fakta/Frideborg 10 år</B>
Frideborg arbetar sedan 1994 med mäns våld mot kvinnor i nära relationer. Projektet blev permanent tre år efter att det startades av Kriminalvården och socialförvaltningarna i de fyra kommunerna Valdemarsvik, Söderköping, Norrköping och Finspång. Under en tid fanns även landstinget med som verksamhetsägare, men drog sig ur vid årsskiftet till följd av besparingarna.
1800 kvinnor och män har haft en första kontakt med Frideborg. 260 män och 600 kvinnor har deltagit i verksamheten. 310 av kvinnorna har gått i samtalsgrupper. Idag pågår samtalsgrupperna 20 gånger, en timme i 20 veckor.
Sedan år 2000 omfattar verksamheten även barn. Av de 146 barn Frideborg kontaktat har 59 tagit emot hjälp. 15 barn har deltagit i samtalsgrupper.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om