Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Friår en kvinnosak

Friåret ser ut att bli en angelägenhet för kvinnor. Drygt 80 personer har anmält intresse för friår. Bara ett tiotal av dem är män.
- Personer som arbetar i offentlig sektor dominerar totalt, säger Maria Kindahl på arbetsförmedlingen i Norrköping.

Det är mest kvinnor som är intresserade av ta ett friår från sitt arbete. Vanligast är att skolpersonal från grundskolan och anställda inom äldreomsorgen söker friår. (Personerna på bilden har inget direkt samband med texten.)
FOTO: SCANPIX

Det är mest kvinnor som är intresserade av ta ett friår från sitt arbete. Vanligast är att skolpersonal från grundskolan och anställda inom äldreomsorgen söker friår. (Personerna på bilden har inget direkt samband med texten.) FOTO: SCANPIX

Foto:

Norrköping2004-10-26 06:00
Ansökningarna om friår fortsätter att komma in till arbetsförmedlingen i Norrköping. Men det är nästan bara kvinnor som anser sig behöva få ledigt i ett år samtidigt som någon annan under den tiden får deras arbetsuppgift. Av drygt 80 ansökningar är ett tiotal män. Maria Kindahl är chef för vård- handel- och undervisningskontoret på arbetsförmedlingen i Norrköping. De andra två områdena är industri, administration och teknik samt bygg, transport och service.

Lönen en faktor
Maria Kindahls kontor är det som fått ta emot i särklass flest anmälningar, 59 stycken. Av dem är det bara fyra män som sökt friår.
- Personal inom äldreomsorg och grundskola dominerar hos mig, säger hon.
FÖ: Vad kan det bero på att så få män söker?
- Svårt att säga. Kvinnorna som söker arbetar i alla fall i yrken med hög arbetsbelastning.
Maria Kindahl tror också att lönen kan vara en faktor. Ju mer betalt man har desto mindre intressant blir friåret.
Inom området bygg, transport och service har 16 ansökningar kommit in. 5 av dessa är män.
- Skolmåltidspersonal, brevbärare och städare dominerar i denna grupp, säger Maria Kindahl.
Inom området industri, administration och teknik har ett tiotal ansökningar lämnats till arbetsförmedlingen. Här är hälften män och hälften kvinnor.
- Här dominerar den privata sektorn och mindre tillverkningsföretag, enligt Maria Kindahl.
Hur många som verkligen kommer att få friår i Norrköping är i dagsläget omöjligt att säga. I hela Sverige ska 12.000 platser fördelas.
Den som tar ett friår får en ersättning som motsvarar 85 procent av den ersättning man får när man är arbetslös. Det innebär minst 320 kronor per dag och högst 621 kronor.


<span class=Rub1>"De har utsatta yrken"

<span class=Ing><B>NORRKÖPING
Att det är främst kvinnor i offentlig sektor som söker friår överraskar inte Mikael Hjerm, forskare på Arbetslivsinstitutet i Norrköping.
- De har utsatta yrken och står ofta högt i undersökningar om arbetsohälsa, säger han.</B>

Mikael Hjerm på Arbetslivsinstitutet ser flera orsaker till att det mestadels är kvinnor som har sökt friår. Personal inom äldreomsorgen samt grundskollärare är de två grupper som dominerar ansökningarna. Det är utsatta yrken, menar han. Men han ser fler orsaker.
- Det är också en bild av en segregerad arbetsmarknad där kvinnor dominerar offentlig sektor.
Att kvinnor tar ett större ansvar i hemmet tror han också påverkar.
- Problemen i hemmet får större effekt på kvinnor än på män, visar forskningen.
Mikael Hjerm tror också att det generellt kan finnas en mindre acceptans hos män att vara hemma från jobbet jämfört med kvinnor.
- Det är ju mest kvinnorna som tar ut föräldrapenning i dag.
Om Sverige hade en lagstiftning som tvingar männen att ta ut mer av föräldraförsäkringen tror Mikael Hjerm att det skulle få en sorts "fostrande" effekt på männen, att det skulle vara mer accepterat att vara hemma.
- Då tror jag att fler män skulle söka friår.
Dessutom tror han att lönen är en starkt påverkande faktor. Ju mer man tjänar desto mer förlorar man ekonomiskt på att ta ett friår.
- Och kvinnor tjänar ju generellt mindre än män, säger Mikael Hjerm.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om