Friad i AD
Tingsrätten friade Nordic Uhr från anklagelserna om etnisk diskriminering. I går tog Arbetsdomstolen samma beslut.- Det visar att det krävs en lagreglering, säger Hanna Simberg, jurist på Byrån mot diskriminering.
Besviken och förbannad stämde 56-åringen företaget med hjälp av fackförbundet SKTF.
Rolf Uhr på Nordic Uhr nekade till anklagelserna och hävdade att mannens ansökan inte ens hade granskats eftersom de redan hade anställt kvinnan innan ansökningstiden gått ut.
Tingsrätten kom, i mars förra året, fram till att mannen visserligen hade missgynnats, men att detta inte hade något samband till hans etniska bakgrund.
Överklagade
Domen överklagades till AD, Arbetsdomstolen, och i går meddelades det att företaget frias även där.
- AD menar i domskälen att 56-åringen i lagens mening inte kan ses som arbetsökande eftersom kvinnan redan hade anställts när han ansökte. Därför har de inte tagit ställning till om det handlar om etnisk diskriminering, säger Hanna Simberg på Byrån mot diskriminering i Norrköping.
Efter domen vill hon nu se en reglering av lagen när det gäller anställningsförfarande.
- Vi anser att domen i princip innebär att en arbetsgivare kan avbryta rekryteringen innan ansökningstiden har gått ut och att det inte heller finns någon skyldighet att för denne att informera övriga sökande om att tjänsten har tillsatts. Det tycker vi är olyckligt.
- Att arbetsgivare kan göra så öppnar upp för en oacceptabel godtycklighet i anställningsförfarandet som lätt leder diskriminering. Därför vill vi se en reglering av lagen.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!