Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Fredrik vandrade med korset – fick träffa påven

Fredrik Weflö, präst i Söderledskyrkan, har i sommar burit ett kors 16,5 mil i franska alperna som en del av projektet Walk för Europe. Vandringen avslutades med en exklusiv audiens hos självaste påven. "Det är en milstople i livet", säger Fredrik Weflö.

Fredrik Weflö, i mitten, och de andra vandrarna har här nått Vatikanstaten och ska snart göra sig redo för audiens hos påven. Mannen med lustiga kläder tillhör det påvliga Schweizergardet som vaktar gränsen mellan Italien och Vatikanstaten.

Fredrik Weflö, i mitten, och de andra vandrarna har här nått Vatikanstaten och ska snart göra sig redo för audiens hos påven. Mannen med lustiga kläder tillhör det påvliga Schweizergardet som vaktar gränsen mellan Italien och Vatikanstaten.

Foto: Charlotta Smeds

Norrköping2023-09-07 12:00

Walk för Europe kan beskrivas som en stafettvallfärd, där korset har burits, eller rättare sagt rullats, genom Europa. Det började med "Gå för Sverige" 2020, då korset bars från Haparanda till Ystad. 

– Syftet är att be för platserna vi passerar, det är ena benet. Det andra benet är att visa på den kristna tron och då är korset det tydligaste tecknet för Jesus kärlek, säger Fredrik Weflö.

Sommaren 2022 bars korset från Ystad till Paris, och den här sommaren var det så dags för etappen mellan Paris och Rom. Fredrik Weflö tog på sig att ensam vandra med korset från Voiron, söder om Lyon, till Gap, på sex dagar. Det är en sträcka på 16,5 mil i kuperat alplandskap och i 34-gradig värme. 

– Jag gick upp på 1500 meters höjd och då får man ju gå ner igen på slingrande serpentinvägar. Jag gick 27,5 kilometer i snitt per dag. Det var otroligt vacker natur, men också en fysisk utmaning, säger han. 

Nätterna tillbringade han på bokade boenden men det han åt under dagen var sådant som folk bjöd honom på längs vägen, som bröd, vatten, frukt och dricka.

Varför ville du göra det här?

– Jag har en inre längtan av att få visa på korset. Det är mycket som är oroligt i samhället, i världen och Europa. Då vill jag visa på ett hopp.

Den 30 augusti nådde de svenska korsvandrarna Rom, och Fredrik Weflö var med de sista två milen av vandringen. Om de skulle få audiens hos påve Franciskus visste de inte säkert förrän någon vecka innan. Det var tack vare Charlotta Smeds, reporter på Vatican News, som skrev till påven om projektet och hon blev sen deras värd vid besöket i Rom. Att de skulle få med sig korset in för att få överlämna det till påven var dock osäkert in i det sista.

– Det är ju rigorösa säkerhetskontroller. Det är ungefär som på en flygplats. Men vi bad och sjöng och kom igenom alla kontrollerna. Och det viktiga var ju korset, inte vi. Det var en viktig symbolisk handling, säger Fredrik Weflö.

Väl inne i salen, som rymmer 8– 000 personer, fick svenskarna sitta längs fram och personligen växla några ord med påven.

Hur kändes det att ni lyckades komma in, både ni och korset?

– Det var jättestort. Det var knappt man trodde det! Är det sant? 

Nu är nästa mål att bära ett kors från Rom till Jerusalem.

– Så är planen. Och då blir en del att likt Paulus ta vattenvägen en sväng.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!