Fransk uppvisning öppnade EM-festen i Norrköping

Hur starka är egentligen Frankrike i den här EM-turneringen? Att döma av gårdagen: riktigt starka. – Det var bra i dag, men vi kan bättre, säger stjärnan Eugénie Le Sommer efter 3–1 mot Ryssland.

Foto: Maja Suslin/SCANPIX

NORRKÖPING2013-07-12 21:52

Det var egentligen aldrig något snack om saken. När EM-turneringen slog ner i Norrköping och Nya Parken blev det kattens lek med råttan.

Frankrike var både en och två klasser bättre än Ryssland, vars förbundskapten Sergey Lavrentyev såg lite så där lagom uppgiven ut på presskonferensen efter matchen.

– Jag är inte besviken på resultatet utan på insatsen. Vi har förberett oss bra, men jag vet inte vad som hände i dag. Vi vet att Frankrike är ett bra lag, men vi gjorde för många misstag. Vi får behålla lugnet och gå ut och spela på det sätt vi kan i nästa match i stället, säger Lavrentyev.

Förutom några minuter precis i matchens inledning – som sågs av beskedliga 2 980 åskådare – var det Frankrike för hela slanten. Och det var på högerkanten som Ryssland straffades.

Både 1–0 och 2–0 kom till efter fint spel på just den kanten. Båda gångerna var det Marie-Laure Delie som var sist på bollen och båda gångerna var det yttermittfältaren Eugénie Le Sommer som assisterade.

Den sistnämnde gjorde även Frankrikes 3–0-mål halvvägs in i andra halvlek.

– Det var bra i dag, men vi kan bättre. Förhoppningsvis blir vi bättre och bättre ju längre turneringen går, säger Le Sommer.

Ryssland valde omedelbart efter 2–0-målet i 34:e minuten att byta ut både ytterback och yttermittfältare för att få stopp på Frankrike.

Det blev visserligen bättre, men inte tillräckligt.

Efter 3–0 var det rullgardin ner och Elena Morozovas reducering i matchens slutskede var bara av akademisk betydelse.

– Vi är glada att vi kunde vinna i dag, men det är viktigare att vinna turneringens sista match, säger den franske förbundskaptenen Bruno Bini, som var belåten med väldigt mycket av premiärmatchen.

– Jag är nöjd med att vi gjorde mål, och att det var snygga mål också. Vi har haft lite problem med målskyttet tidigare, men nu gjorde vi två mål på två chanser i första halvlek. Kollektivt gjorde vi det bra, summerar han.

Frankrike möter närmast Spanien på Nya Parken på måndag medan Ryssland spelar måstematch mot England i Linköping.

Matchfakta: Frankrike–Ryssland 3–1 (2–0)

Målen: 1–0 Marie-Laure Delie (21), 2–0 Marie-Laure Delie (32), 3–0 Eugénie Le Sommer (67), 3–1 Jelena Morozova (84).

Varningar, Ryssland: Anastasia Kostiukova, Tatiana Skotnikova.

Domare: Jenny Palmqvist, Sverige.

Publik: 2 980.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om