Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Från underskott till basket-EM

NORRKÖPING
En lång diskussion om orsakerna till socialnämndens underskott inledde kommunfullmäktige på torsdagskvällen. Dessutom kom det kritik från alla partier utom socialdemokraterna om hur det gått till när Norrköping anmälde sitt intresse för gruppspelet i EM i basket 2003.

Norrköping2001-10-26 00:00
Först på programmet stod en ekonomisk uppföljning och prognos för Norrköpings kommun 2001. Kommunstyrelsens ordförande Mattias Ottosson (s) redogjorde för hur underskottet bara blir två miljoner kronor, trots att socialnämnden går 67 miljoner back. Förklaringen är att skatteintäkterna blivit 62 miljoner högre än beräknat.
- Det allvarliga är naturligtvis socialnämndens kostnader, sa Mattias Ottosson och berättade om åtgärdsprogram som handlar om att lösa bostadsfrågan för många som idag ska ut från institutioner, att hitta fler familjehem och att satsa på öppenvård för missbrukare istället för på dyra institutioner.
Socialnämndens underskott är ett tecken på hur barn och ungdomar mår i kommunen, menade Karin Jonsson (c).
- Det är positivt att man tänker i nya banor och söker andra arbetsmetoder inom socialtjänsten, sa Karin Jonsson och påpekade också att narkotikan är ett stort problem. Varför inte införa urinprov i skolorna? föreslog hon.
Jan-Åke Sallermo (s) pekade på vikten av tidiga insatser för barn och ungdomar i skolan och genom kultur- och fritid.
- Sparar vi en tusenlapp där får vi betala fem tusen på socialförvaltningen, sa han.

<b>Basketdebatt</b>
Fullmäktige beslutade i går också om en första delbetalning på 250 000 kronor inför Norrköpings deltagande som en av gruppspelsorterna under EM i basket för herrar 2003. Men beslutet föregicks av en debatt om hur beslutet att anmäla Norrköpings intresse gått till. Oppositionsrådet Jörgen Rundgren och flera andra menade att det inte skett i demokratisk ordning.
- Vi anser att det i praktiken avgjordes redan 1999 att Norrköping ska vara en gruppspelsort. Detta ställningstagande skedde helt utan förankring i kommunstyrelsen eller kultur- och fritidsnämnden, inte heller diskuterades saken med något annat parti. Det får inte gå till på det viset, sa Rundgren som yrkade på en protokollsanteckning med den ordalydelsen, något som också alla partier utom s ställde sig bakom.
Himmelstalundshallen ska nu rustas upp för sju miljoner kronor, samtidigt som kommunen har en ansträngd ekonomi.
- Nu finns det inget annat att göra än att se till att gruppspelet genomförs så väl som möjligt, menade Rundgren som i och för sig inte är negativ till själva arrangemanget, utan hur det hanterats.
Enligt kritikerna var det Lennart Jansson, ordförande i kultur- och fritidsnämnden, och numera avlidne kommunalrådet Kjell Norberg (s) som tog beslutet, tillsammans med Kaj Krantz, Dolphins.
- Det sägs att det inte fanns någon förankring i kultur - och fritidsnämnden, det vill jag dementera att det är på det viset, sa Lennart Jansson.
- De demokratiska turerna kunde ha varit tydligare, menade kommunalrådet Christer Nilsson (s).
- Så här får det inte gå till, sa flera talare från de andra partierna, c, fp, mp och v.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om