Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Från kris till 75-årsjubileum

NORRKÖPING
För fem år sedan var Hemgården i Norrköping i kris. Men verksamheten överlevde och igår kunde man fira verksamhetens 75-årsjubileum, som fortsätter även idag.
- Vi räknar med att cirka 1.500 människor passerar här i lokalerna varje vecka, berättar Margareta Johnsson som är föreståndare för den livfulla verksamheten.

– Den här igelkotten la min farmor på farfars säng, när hon ibland kände sig ”opasslig” vissa kvällar, berättar cirkelledaren Britt-Louise Wering på Hemgården. 
FOTO: JANNE FORSBY

– Den här igelkotten la min farmor på farfars säng, när hon ibland kände sig ”opasslig” vissa kvällar, berättar cirkelledaren Britt-Louise Wering på Hemgården. FOTO: JANNE FORSBY

Foto:

Norrköping2001-05-10 00:00
Men det var alltså andra tongångar för fem år sedan:
- Kommunen drog bort 1,5 miljoner kronor av de 2,4 som vi fick i bidrag. Då gick vi på knäna och tvingades säga upp nio av våra 14 anställda, säger Margareta Johnsson.
- Men vi överlevde trots allt och idag är det full fart igen här på Hemgården. Jag kan nämna att vi har igång 40 hantverksgrupper, 12 klubbar och 50 grupper invandrare som läser samhällslära.
- Så idag har vi så fullt med verksamhet i lokalerna att vi även tvingats inreda källarateljén och det känns ju bara positivt.

<B>? Vilka människor är det som kommer hit då?</B>
- Det är alla sorters människor, unga och gamla, kvinnor och män och det finns alltid någon kurs eller klubb som passar för alla.
- Men Hemgårdens verksamhet vilar också mycket på alla ideellt jobbande medlemmar som vi har. Det handlar om minst 25 personer som hjälper till att få det hela att fungera här, säger Margareta Johnsson belåtet.

<B>? Vad tjänar ni era pengar på?</B>
- Kommunen stöttar oss med ett litet bidrag plus de inkomster vi får av kommunen för våra invandrarkurser i samhällslära. Dessutom tjänar vi pengar på uthyrning av våra lokaler till kurser och annat.

<B>? Vilka kurser är mest populära idag?</B>
- Det är flera, men jag kan nämna Qi gong, lätta rörelser från Kina, matlagning för herrar och även träslöjden röner stort intresse.
Ur det stora kursutbudet i övrigt kan nämnas argentinsk tango, språk, konst, keramik, knyppling, akvarellmålning, porslinsmålning, folkdräktssömnad, korgflätning, nyckelharpspel och gammaldans.
Igår på första jubileumsdagen höll Hemgårdens ordförande Birgitta Boiardt ett hälsningsanförande, landshövdingskan Helena Eriksson ett högtidstal och dessutom delades tre stipendier ut.
1) Hemgårdens kulturpris på 10.000 kronor som går till Navestadsskolans musikklasser och dess entusiastiska lärare Carina Andersson, som ska göra en resa för pengarna.
2) Ett stipendium på 5.000 kronor ur Karin Nilssons minnesfond till Hagaskolans musikklasser.
3) Två stipendium ur Karin Nilssons minnesfond á 1.500 kronor vardera till Sofie Wingren, cello och Maria Savic, sång, för deras vidareutveckling inom musiken.
Vid jubileet igår deltog även Karin Nilsson själv, gestaltad av skådespelerskan Mona Lundgren.
Även landskapsarkitekten Ingemar Hillerström från Norrköpings kommun fanns med och berättade om Hemgårdens trädgård som sträcker sig ända från 1700-talets dagar och framåt.
Idag torsdag avslutas jubileet med en bukett evergreens och visor framförda av förre Arbisstjärnan Bernt Uthas och Olle Linderhjelm följt av en klädvisning av arbeten gjorda av deltagare på Hemgårdens kurser.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om