Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Från grå förort till grönt skyltfönster

Från illa beryktad betongförort till mönsterområde. Ringdansen har blivit den rödgröna majoritetens bästa skyltfönster för miljö- och boendepolitik. I går visades området upp för medier som också fick prata med en utvald skara invånare.

Ulrika Wiklund-Adamsson och Yvonne Arvefalk i trädgårdsgruppen planterar en pion medan barnen ser på.

Ulrika Wiklund-Adamsson och Yvonne Arvefalk i trädgårdsgruppen planterar en pion medan barnen ser på.

Foto: Andreas Skogh

NORRKÖPING2010-07-23 03:00

Det var ungdomarna i "miljöboendet för unga" och det var kvinnorna i trädgårdsgruppen, alla med nordiska namn och utseenden, som fick representera de nya Ringdansen.

De gamla Ringdansen kanske kan sägas representeras av den äldre arabiska kvinna i svart som av en tillfällighet, eller kanske av nyfikenhet, kom promenerande på gräsmattan medan politikerna berättade om sin vision för framtidens boende i Norrköping.

- Ringdansen är ett bra exempel på ett boende som är långsiktigt hållbart. Och ett bra exempel på ett boende där man utgår från dem som bor här. Det är de som ska styra och bestämma i sitt bostadsområde, inledde kommunalrådet Stefan Arrelid (MP).

Miljötänkande
Sedan följde flera exempel på det miljötänkande som nu genomsyrar Ringdansen, som fjärrvärme med förnybara bränslen, grön el, föredömlig sopsortering och mätare i varje lägenhet som talar om hur mycket el, energi och vatten som förbrukas i lägenheten.

- Ringdansen har ändrat karaktär och blivit ett område med hög status, slog Stefan Arrelid fast.

Problemet är bara att det inte nått ut till alla ännu. Exempelvis kunde de närvarande politikerna bara räkna upp tre partikollegor som de visste bodde i området.

- Precis som många andra har vi fördomar, förklarade Olle Johansson, socialdemokratisk kommunalrådskandidat.

Visionen är att allt boende i Norrköping ska ha samma klimatsmarta karaktär. I alla fall lovar de rödgröna att alla nybyggen och alla renoveringar framöver görs enligt detta koncept.

När det gäller allmännyttan Hyresbostäder som äger allt i Ringdansen, har man redan det politiska greppet. Men man har också börjat ställa krav på klimatsmart byggande i exploateringsavtalen med privata byggherrar, enligt Cecilia Ambjörn (V).

Ringdansen fungerar också som föredöme för medbestämmande. Så har till exempel ett av husen reserverats för ungdomar med miljöintresse. Här sållas hyresgästerna ut medelst intervjuer. De ska inte vara äldre än 26 år och vilja förändra, upplyste Peder Svedsten, Hyresbostäders områdesansvarige.

Förändrade
Kim Keskisärkkä och Therese Stenberg som bott i miljöboendet ett drygt halvår vittnade om att de verkligen fick vara med och förändra. Just nu håller de på att driva igenom en cykelpool i området.

Minst lika entusiastiska var kvinnorna i trädgårdsgruppen Oasen. Här är det ambassadörerna i Ringdansen, sådana finns det ett 70-tal, som kläckt idén sedan de förstått att balkongerna inte räckte som odlingsplats för en del hyresgäster.

För närvarande är de 13 i gruppen som med Hyresbostäders goda minne håller på att förvandla gräsmattorna till kryddland och prunkande rabatter med blommor och bär.

- Det här betyder massor för mig, vittnade Ulrika Wiklund-Adamsson. Jag älskar blommor och det här är en möjlighet att ha trädgård utan att ha hus.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om