Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Från dröm till verklighet

NORRKÖPING
Vissa skulle kalla det för drömmar, men faktum är att mycket av det som ses som fantasifulla framtidsvisioner redan är verklighet.
I går invigdes teknIQ-centrum i Norrköping, ett centrum som ska hjälpa småföretagare att skapa så kallade intelligenta produkter.

TeknIQ:s programdirektör Sven-Arne Paulsson (t v) invigde Norrköpings teknIQ-centrum tillsammans med Britt Forsberg från kommunens näringslivskontor. Håkan Sehlin, regionansvarig för teknIQ hjälpte till att hålla i bandet.
FOTO: ROBERT SVENSSON

TeknIQ:s programdirektör Sven-Arne Paulsson (t v) invigde Norrköpings teknIQ-centrum tillsammans med Britt Forsberg från kommunens näringslivskontor. Håkan Sehlin, regionansvarig för teknIQ hjälpte till att hålla i bandet. FOTO: ROBERT SVENSSON

Foto:

Norrköping2002-10-24 00:00
En oljepanna som talar om för leverantören när det behövs påfyllnad. Eller ett ölglas som ger servitrisen möjlighet att via en dator se att det snart är dags för påfyllnad hos kunden. Vissa framtidsvisioner låter mer seriösa än andra, men flera av dem finns faktiskt redan. Och allt fler intelligenta produkter kommer att hitta till marknaden framöver.
I går invigdes teknIQ-centrum i Norrköping. Själva projektet teknIQ har egentligen pågått under flera år och ska hjälpa mindre företag att våga utveckla sina produkter med inbyggda elektronik- och datorsystem, så kallade intelligenta produkter.
- Traditionella mekaniska verkstäder kanske inte har möjlighet att genomföra detta på egen hand. Vi kan då erbjuda vår kompetens och särskilda utbildningspaket. Det är oerhört viktigt även för de mindre företagen att vara med och konkurrera på marknaden genom moderna produkter, säger Stellan Granström, vice programdirektör för teknIQ.

<b>Gratis hjälp</b>
Över tusen företag i Sverige har hittills fått hjälp av teknIQ. Första kontakten är gratis. På fyra ställen i Sverige finns nu sådana här centrum, varav ett i Norrköping.
Bakom projektet står stiftelsen för kompetens- och kunskapsutveckling, KK-stiftelsen. Projektet drivs av Mälardalens Högskola och industriforskningsinstitutet Acreo.

<b>Skapar broar</b>
Acreo i Norrköping finns i lokaler på Campus och har ett sextiotal anställda som redan tidigare arbetar med att skapa broar mellan universitetsvärlden och näringslivet. Tanken med teknIQ är nämligen att låta universitet och näringsliv mötas.
I går var det invigningsdags. Den första prototypen står nu nämligen klar. Bakom den finns Åtvidabergsföretaget Assalub, som satsat på att skapa morgondagens smörjsystem.

<b>Smörjpistol</b>
Den prototyp man arbetat fram är en smörjpistol försedd med en sändare som identifierar varje smörjpunkt och på så vis garanterar rätt mängd fett vid rätt tillfälle, berättar Niklas Rehn, utvecklingschef vid Assalub.
- Det kan spara mycket pengar då exempelvis driftstopp i stora pappersbruk, som kan ha upp till 40 000 smörjpunkter att hålla reda på, undviks då det hela tiden finns kontroll genom sändarna, säger han.
- Det här är spännande för Norrköping och innebär många möjligheter i framtiden, säger Britt Forsberg, från kommunens näringslivskontor som invigde teknIQ-centrum tillsammans med teknIQ:s programdirektör Sven-Arne Paulsson genom att på traditionellt vis klippa ett blågult band.
Men det är väl det enda som är traditionellt med teknIQ.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!