Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Från Damaskus till Bollens asylboende

De har gått, cyklat, åkt båt och tåg. 44 dagar tog det för har familjen Arnous att ta sig från Damaskus till Norrköping.

Flyttat in. Omar Arnous bor numera på Bollen tillsammans med pappa Bassel, mamma Heveen och småsyskonen Diana och Youssef.

Flyttat in. Omar Arnous bor numera på Bollen tillsammans med pappa Bassel, mamma Heveen och småsyskonen Diana och Youssef.

Foto: Leif Hallberg

NORRKÖPING2015-07-10 06:30

Och på onsdagseftermiddagen flyttade de in i Bollen.

– Det är ett bra land. Alla är vänliga! säger Bassel Arnous, pappan i familjen.

Tillsammans med sin fru Heveen och de tre barnen Omar, Diana och minstingen Youssef, som kryper fram på golvet och sätter sig på rumpan, har han flytt krigets Syrien.

– Vi åkte till Kairo. Sedan till Turkiet, där vi väntade i två veckor. Vi tog en liten båt till en grekisk ö, och sedan en större båt till Aten, berättar han på engelska.

Därifrån tog de sig till Sverige genom att gå, cykla, åka buss och tåg.

– Vi cyklade genom Makedonien. Vi var en grupp som cyklade tillsammans. Jag hade mitt minsta barn så här framför mig, säger han och gör en gest som nog betyder att han hade sonen i någon slags "Baby-björn"-liknande sele.

Den 28 juni nådde de svensk mark. Malmö.

– Och nu är vi här. Det verkar vara en fin stad! säger Bassel.

Han har inte hunnit se sig så mycket om än. De första timmarna har mest handlat om att göra sig hemmastadd. När de 50 första flyktingarna kom till Bollen på onsdagseftermiddagen tog bland annat platsansvariga Anneli Hellgren emot.

– Vi hälsade dem välkomna och visade dem hur det ser ut. Den första tiden handlar mest bara om att landa och ta det lugnt innan livet kan börja igen, säger hon och berättar att teamet på plats är laddade till tårna.

– Det var kul när det äntligen kom igår!

Rummen är olika stora och innehåller olika faciliteter. Familjerummen är större, här finns eget, utrustat kök, toa och dusch. Alla rummen har toalett, men vissa har dusch i korridoren. De som saknar kök får laga maten i det gemensamma. För eftersom det finns kök, serverar inte det här boendet någon mat. Allt får köpas av de boende själva.

– Vi har avtal med Ica, så alla får ett bankkort där deras dagersättning sätts in. De kan även ta ut pengarna i bankomaten, berättar Juliette Seropian, handläggare på mottagningsenheten på Migrationsverket.

Hon och kollegorna från boendesidan finns på plats de första dagarna i en nyinrättad reception för att svara på de boendes frågor.

– De frågar hur bankkortet fungerar och när pengarna kommer. Har de anhöriga i andra städer frågar de om de kan flytta dit. De frågar om allt möjligt, säger hon.

Hur mycket dagersättningen är beror på om det är en familj eller om man kommer ensam, hur gammal man är och om man bor ihop med någon.

– Det vanligaste är att man får pengarna utbetalda en gång i månaden. Men det är olika, säger Juliette.

Det är Nuvida AB som driver boendet. De har flera boenden i Mellansverige och till Bollen kommer de ha nyanställt 15 personer när alla rekryteringar är klara. Det handlar bland annat om vaktmästare, boendeansvarig och platsansvarig. Just nu bor 50 personer i Bollen, men fler kan komma.

Vi har plats för 300, men det är Migrationsverket som styr hur många som kommer, säger boendeansvarige Jonas Ström.

Bollen har fått hård kritik, inte minst sedan man hittat vägglöss. Men att det skulle vara ett dåligt boende, går inte Jonas Ström med på.

– Det kanske inte ser ut som ett sagoslott utanpå, men det finns flera faciliteter här. Det är ett bra boende, säger han.

Inga större renoveringar har gjorts innan de boende kom, mer än lite färg och en och annan justering. Nuvida AB kommer anställa en svenskalärare till Bollen, men sedan hoppas man på att frivilligorganisationer och föreningar fixar med aktiviteter.

– Det brukar bli så, säger Jonas Ström.

De första som hört av sig är "grannen" IFK Norrköping

– Så de ska jag träffa på måndag. Vi får se vad det blir! säger Anneli Hellgren.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om