Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Från biograf till teater - och film

Biografen blir teater - som blir film.
När den fria teatergruppen Teater Cayenne planerar att förvandla gamla biografen Sandrews till teater vävs även filmmediet in.
Arbetet med uppsättningen följs av filmaren Pelle Wichmann.
I dagarna lämnade han in en trailer på dokumentärfilmen till SVT.

Den fria teatergruppen Teater Cayenne vill blåsa liv i övergivna Sandrewsbiografen och göra den till - teater. Deras arbete med pjäsen följs av filmaren Pelle Wichmann.
FOTO: TEATER CAYENNE

Den fria teatergruppen Teater Cayenne vill blåsa liv i övergivna Sandrewsbiografen och göra den till - teater. Deras arbete med pjäsen följs av filmaren Pelle Wichmann. FOTO: TEATER CAYENNE

Foto:

NORRKÖPING2004-09-04 06:00
Allt pekar på att Teater Cayenne förlägger sin kommande produktion på den gamla Sandrewsbiografen i Linden.
- Det är en spännande lokal som passar för ändamålet, säger Tobias Almborg, från Teater Cayenne.
- Lokalen ligger väldigt centralt och folk känner till den. Det finns ett utrymme där man kan ha en scen, bra logeutrymme och bra publikutrymmen med en lobby och biljettlucka.

Birro skriver manus
Nye Norrköpingsbon och författaren Marcus Birro skriver för närvarande på manuset, som enligt uppgift ännu inte har något arbetsnamn.
- Det är jätteroligt att samarbeta med honom, säger Tobias. Han vill vara delaktig i hela processen och drar sig för att engagera sig i andra frågor, om musik, regissörer och lokal.

Slå näven i bordet
Föreställningen beräknas få premiär i vår och beskrivs som en politisk teater för 2000-talet, en ungdomlig vuxenpjäs.
- Det handlar om att våga slå näven i bordet och säga sin åsikt, avslöjar Tobias Almborg.
Teatergruppen och Marcus Birros arbete följs av filmaren Pelle Wichmann som har börjat göra en dokumentärfilm om hur det går till att göra en teaterföreställning. I dagarna lämnade han in en trailer på filmen till SVT.
- Det har inte gjorts så många dokumentärer om en teaterpjäs tillkomst. Allmänheten får se den färdiga föreställningen men inte vardagen bakom med familjemedlemmar som klagar på att de arbetar för mycket, säger Pelle Wichmann.
- Jag vill att den ska gripa tag och att folk ska förstå hur mycket blod, svett och tårar som ligger bakom. Hur tufft det är att dra igång ett sådant här projekt.
- Trots att kulturarbetare gått högstatusutbildningar har de blivit ett låglöneproletariat. Och betalnigen är en betygsskattning som i vårt kapitalistiska samhälle konkret visar hur mycket man uppskattar någon. Det är kulturpolitiskt intressant, säger Pelle Wichmann.

Jagar pengar
Film- och teaterprojektet är fortfarande inte riktigt i hamn. Pelle Wichmann jagar ekonomiskt stöd till filmen och har blivit "nästan lovad" bidrag från Film i Öst, men det handlar bara om en mindre summa pengar.

Fast hyresgäst
Och i månadsskiftet september/oktober ger Lundbergs teatern besked om de får hyra Sandrewslokalen.
- Vi för diskussioner, men det får inte stå i vägen för någon permanent hyresgäst, säger Roger Ekström, vice vd på Lundbergs.
Tobias Almborg berättar att den fria teatergruppen blivit litet obekväma på nuvarande lokalen Kulturkammaren som förknippas allt mer med ett ungdoms- och rockhus.
- Därför försöker vi hitta en ny spelplats även ur marknadsföringssynpunkt. Men vi har inte ekonomi att hyra Sandrews permanent, i och med att vi inte har så många föreställningar och aktiviteter där året om. Det är nog en förutsättning för att ha en sådan lokal.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om