Kommunen har nyligen beslutat att Norrköpings flygplats återigen ska utredas, den här gången med fokus på vad den tekniska utvecklingen inom flyget kan ha för betydelse.
– Klart att det blir lite tröttsamt att bli utredda igen, vi har ju blivit det ganska många gånger nu, men samtidigt känns det på något sätt positivt den här gången, just för att man har inriktat utredningen mer på att titta på framtidens flyg. Det har tidigare mest varit charter och reguljärflyg och man har inte tittat bakom nästa krök, säger Peter Jansson.
Utredningen ska också titta på vad man skulle kunna använda marken till i stället, vilket han säger skapar en viss oro, men han hoppas att det ska leda till att man en gång för alla kan komma fram till ett långsiktig beslut om flygplastens vara eller inte vara.
Trots att den senaste tiden inneburit ett stort mått av osäkerhet har framtidsplanerna inte stannat av. Peter Jansson redogör för en lång rad spännande projekt som flygplatsen är del av. Till exempel är flygplatsen en av 27 i landet som gått samman i ett EU-projekt som syftar till att minska koldioxidutsläppen. Målet är att driften av flygplatserna ska vara helt fossilfri till senast 2030.
– Vi har stuckit ut hakan i Norrköping och säger att vi ska vara klara tidigare, redan 2024.
Hela inrikesflyget ska vara fossilfritt till 2030 och då är det i första hand elflyg som kommer att användas. Den stora utmaningen ligger i att ladda flygplanen, och det är där tanken om solceller runt landningsbanan kommer in.
– En flygplats har ju väldigt stora ytor och de skulle vi kunna använda till något bättre, till exempel solceller med låg hinderyta, säger Peter Jansson.
Om de planer som finns nu kan förverkligas skulle elen räcka till att göra flygplatsen självförsörjande på el, klara av att ladda de inrikesflygplan som kommer, omvandla el till vätgas till utrikesflyget och även få ett överskott som kan gå ut i elnätet.
– Idag gör vi av med fem gånger mer el än vad som produceras i den här regionen, vi har alltså ett jätteunderskott på el. Så det här är en av möjligheterna vi tittar på.
Utöver satsningarna på att bli en grön flygplats pratar Peter Jansson också om drönarfrakt, drönartaxi och om att Norrköping kan bli ett kunskapscenter för "morgondagens flyg".
Om det blir verklighet av många av de här projekten, vad skulle det få för betydelse för Norrköpings flygplats?
– Det skulle få jättestor betydelse. Elflyget till exempel blir ett komplement till tåget och kommer att skapa nya inrikesdestinationer. Den som vill flyga härifrån till Göteborg kan göra det väldigt billigt och snabbt. Det som näringslivet har stor nytta av är drönarfrakten, och det kommer gynna hela staden. Framför allt om vi lyckas med den etablering som vi jagar nu, där vi kan erbjuda daglig frakt ut till Europa. Det revolutionerar hela marknaden.
Skulle det kunna göra att flygplatsen bär sina kostnader själv?
– En flygplats i den är storleken kommer aldrig bära sig själv ekonomiskt. Flygplatsen är infrastruktur, den skapar förutsättningar. Man måste titta på de totala värdena. Brandflyg, ambulans och polisflyg skapar trygghet. Inkommande turism skapar intäkter och flyg skapar förutsättningar för företag att vilja etablera sig och fortsätta växa i Norrköping.