Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Framtidens vård stod i fokus

Det är inte ny teknik som ska lösa framtidens utmaningar inom sjukvården. Det handlar snarare om att hitta nya tillvägagångssätt. Det menar Elin Wihlborg, professor i statsvetenskap.

Elin Wihlborg, professor i statsvetenskap vid Linköpings universitet, föreläste om framtidens sjukvård.

Elin Wihlborg, professor i statsvetenskap vid Linköpings universitet, föreläste om framtidens sjukvård.

Foto: Henrik Jonsson

Norrköping2020-01-18 18:00

Wihlborg var en av föreläsarna när Moderaternas sjukvårdsnätverk samlades på Elite Grand Hotel under fredagen och lördagen.

Hon pratade om framtidens hälso- och sjukvård.

Psykisk ohälsa och de orimligt höga förväntningar människor lever med i dag, var några av de saker hon valde att belysa.

– Vad är hälsa egentligen? Är det influensers som ska visa hur gott vi ska leva? Vem får inte psykisk ohälsa av att vakna upp till en bild av en influenser som sitter i lotusställning och mediterar, när man själv har en tvättkorg som svämmar över, barn som är sena till skolan, ett kylskåp som är tomt och inte har varit och tränat på flera veckor, säger hon.

En utmaning med digitaliseringen enligt Wihlborg, är att människor får så himla mycket intryck som hjärnan sedan sätter i relation till andra. 

– Då skapar vi vad som kallas navigationsstress. Vi lägger ihop alla andras bra bilder och säger: titta jag uppnår inte det där. Oh nej, jag drar täcket över huvudet och stannar i sängen istället. Målet för vad som är ett gott resultat har flyttats väldigt många steg. 

Hon poängterade också att det är inte tekniska innovationer och robotar som är lösningen på framtidens sjukvårdsproblem.

Det handlar snarare om att hitta nya tillvägagångssätt.

– Släpp alla tankar på att innovation är prylar. Vad vi ska jobba med är innovativa sätt att göra. Att göra saker på nytt sätt och jobba med verksamhetsutveckling. 

En sak som blir allt vanligare i dag är så kallade E-tjänster.

Något som givetvis har många fördelar, men tjänsterna kan också fungera som barriärer för många.

Det kan handla om människor som kanske har svårt att anamma den senaste tekniken eller för de som har problem med språket.

– Med E-tjänster och självtjänster förväntas att medborgaren ska klara av att göra en stor del jobbet själv. Här måste vi vara extra noga med att tänka på den mångfald av människor vi möter och organisera det på ett sätt så att alla kan nyttja tjänsterna, säger Wihlborg.

Magnus Oweling, chef för Närsjukvården i Finspång, och Christin Källström, verksamshetschef på Pskykiatripartners var också på plats på Grand och pratade om nära vård. Lars Sandman, professor och föreståndare på Prioteringscentrum och Emanuel Örtengren, programansvarig på Timbro talade om prioriteringar i vården och vad ett liv egentligen får kosta. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!