Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Medaljregnet gav det gamla säteriet nya smaker och färger

Det historiska Rodga Säteri med anor från 1600-talet är numera känt för sitt prisbelönta Rodga Spis där Lina Lundqvist och Helena Bergström står för menyn. "Vi gör ju det här för att vi tycker det är jätteroligt", säger Lina.

Helena Bergström och Lina Lundqvist är kollegor och vänner sedan 30 år tillbaka. Nu basar de över köket på Rodga Spis.

Helena Bergström och Lina Lundqvist är kollegor och vänner sedan 30 år tillbaka. Nu basar de över köket på Rodga Spis.

Foto: Jenny Borg

Norrköping2024-07-23 12:00

På säteriet tillverkades en gång i tiden segeldukar till svenska flottan. Idag myllrar gården på andra sätt av liv.

– De som är intresserade av byggnadsvård brukar gilla att huset är så pass orört. Det är inte mycket förändrat med det här huset på åtminstone 100 år, säger Erik Darenius.

Eriks familj har ägt gården sedan han var barn. Hans föräldrar bedrev hästverksamhet här i närmare 20 år. Huvudbyggnaden är sedan länge K-märkt.

undefined
Företagarna i Simonstorp hjälper och lyfter varandra. Campingen, äventyrsparken och klättringen vid Ågelsjön lockar besökare även till Rodga. – Vi har engagerat lokalbefolkningen, flera av våra anställda bor här. Det tror jag mycket på: att försöka få med byn, säger Lina.
undefined
Väggarna i hallen är tapetserade med gyllenläder, en stil som härstammar från senrenässansen och barockens tid.

Så blev det till sist Eriks tur att ta över, tillsammans med hans kock och sambo, Lina Lundqvist. Hon smygstartade Rodga Spis för snart två år sedan och sommaren -23 blev den första riktiga säsongen.

– Det blev lite på test för att se om det skulle funka, säger Erik 

Responsen var enorm. Timingen hade inte kunnat bli bättre.

– Mycket har vi nog att tacka Mack-SM för. Vinsten var ju i november 2022 och sen när vi drog igång i maj var det många som kom och ville smaka SM-mackan, så då spred det sig, säger Lina.

undefined
”Guld på rågbröd”, gav Lina guldet i Mack-SM 2022.

Förutom att Lina tog hem guldet i Mack-SM hade hon stora framgångar i Glass-SM i år: hon knep tre bronsmedaljer och ett silver.

undefined
Glassarna är vackert dekorerade med råvarorna. – Så som vi vill ha det som gäster, så tänker vi kring allting här, säger Lina.
undefined
En av glassarna som vann brons i SM 2024. Helenas passion för blommor och trädgård syns i presentationen.

Nu, den andra säsongen, har de fördubblat antalet gäster.

– I år odlar och säljer vi våra egna blommor, pelargonier och petunior, säger Lina Lundqvist.

Linas kompanjon och vapendragare i köket, Helena Bergström, är inte bara kock. Hon jobbar på Norrköpings kommun med trädgårdsanläggningar och hon tagit den passionen med sig till Rodga. Förutom att sälja blommor använder hon dem gärna till att dekorera maten.

undefined
Nytt för den här säsongen är försäljning av blommor, här i gårdens växthus som Erik rustat upp. Helena odlar pelargoner och petunior här.

Tillsammans har de skapat ett koncept de vill fortsätta med. 

– Vi gör ju det här för att vi tycker det är jätteroligt, säger Lina. 

Lina och Helena står för all matlagning, bakverk och glass. Varje morgon tillverkar de färsk sorbet och gelato på bra råvaror från grunden.

– Helt utifrån lust. Sen ska det finnas någon typ av variation, säger Lina.

undefined
Lina och Helena tillverkar sin gelato varje morgon. Smakerna väljs utifrån deras lust.

Hantverksglassen görs i små mängder åt gången och att få ihop rätt konsistens och smak är en konst.

– Gelato har mindre mängd luft än "vanlig" gräddglass. Den serveras också varmare, i 12-14 minusgrader, till skillnad från annan glass som serveras i 18-20 minus, säger Lina.

Helena och Lina har känt varandra i 30 år. Lina spelade golf under skoltiden på Bråvikens golfbana där Helena jobbade som kock.

– Plötsligt kommer det in en tanig tjej i köket och säger "Hej, jag ska bli kallskänka", berättar Helena med ett skratt.

Det blev hon också, som Helenas PRAO-elev. Resten av studierna ledde henne till att bli psykolog, tills hennes kulinariska intressen tog över.

undefined
Nygräddad focaccia, ett av Helenas verk. – Helena är en fantastisk kock. Vi har jobbat ihop länge, säger Lina.

– För drygt 10 år sedan startade jag en gårdsbutik med café på Vikbolandet och frågade Helena om hon kunde tänka sig att göra lite smörgåsar med mig, berättar Lina. Vi jobbade tillsammans i den satsningen under tre säsonger. Jag gick sedan tillbaka till mitt arbete som psykolog. Att vi nu kan jobba ihop igen är fantastiskt roligt.

Erik, som annars är elektriker, står för det praktiska på gården utanför köket. När det krisar kan han hoppa in och diska – likt vilket annat familjeföretag som helst drar alla sitt strå till stacken när det behövs.

Det var en minst sagt utmanande resa att få till de moderna funktioner som ett cafékök kräver i det här gamla huset – Erik har blivit expert på speciallösningar. 

undefined
Trion bakom rodret på Rodga: Helena Bergström, Lina Lundqvist och Erik Darenius.

– Vi har haft ett en bra dialog med Länsstyrelsen i den här satsningen, de tycker det är bra att vi använder huset och visar det för allmänheten, säger Erik.

Erik tycker att det är mödan värt eftersom huset är en tillgång i sig, historien drar besökare hit. Att Erik säger "orört" är ingen överdrift. Tapeterna flagnar och listerna sitter snett och vint.

undefined
Mot slutet av sommaren har de även bokat in ett musikevent, med Orsa Spelmän och Tina Ahlin, som Lina Lundqvist är ett fan av. – Får vi bra gensvar på det kan vi kanske göra fler sådana event nästa sommar, säger Lina.
undefined
De två flygarna är K-märkta utvändigt vilket gör att gårdsbilden är skyddad. Erik och Lina bor i den ena, släktingar till Erik i den andra.

– 95 procent säger "Åh vad fint", fem procent säger "Varför har ni inte tapetserat om?", säger Lina med ett skratt.

Ägarna uppskattar att över 100 gäster i snitt kommer hit varje dag. Besökarna kommer från hela regionen och även längre bort, vanligast är barnfamiljer och pensionärer.

– Vi undrar ibland hur folk hittar hit, det är ju inte direkt skyltat förrän man redan är ganska nära. Vi antar att många använder Google Maps eller svänger av vid Sörsjön-skylten med kniv och gaffel på, säger Erik. 

– Vi har märkt att gästerna stannar länge för att det finns mycket att titta på och göra här, säger Helena.

– Ungarna springer runt på gräsmattan, det finns hästar och får, det är meningen att man ska kunna röra på sig lite, säger Lina. 

Till säteriet hör ett stall som ägarna hyr ut till ett islandshästcenter, vilka de samarbetar med. Med hästar tillbaka på ägorna blir den historiska cirkeln sluten.

– Så gården lever verkligen, säger Lina.

Rodga Spis

Serverar lättare lunch, fika och glass

Öppet: 

Torsdag - söndag tills skolorna börjar, 

Efter det alla helgerna till och med Östgötadagarna

(Fredag 26/7 är det stängt på dagtid med anledning av musikevent på kvällen)

Under vintern: stängt

Karta: Rodga Säteri / Rodga Spis
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!