På säteriet tillverkades en gång i tiden segeldukar till svenska flottan. Idag myllrar gården på andra sätt av liv.
– De som är intresserade av byggnadsvård brukar gilla att huset är så pass orört. Det är inte mycket förändrat med det här huset på åtminstone 100 år, säger Erik Darenius.
Eriks familj har ägt gården sedan han var barn. Hans föräldrar bedrev hästverksamhet här i närmare 20 år. Huvudbyggnaden är sedan länge K-märkt.
Så blev det till sist Eriks tur att ta över, tillsammans med hans kock och sambo, Lina Lundqvist. Hon smygstartade Rodga Spis för snart två år sedan och sommaren -23 blev den första riktiga säsongen.
– Det blev lite på test för att se om det skulle funka, säger Erik
Responsen var enorm. Timingen hade inte kunnat bli bättre.
– Mycket har vi nog att tacka Mack-SM för. Vinsten var ju i november 2022 och sen när vi drog igång i maj var det många som kom och ville smaka SM-mackan, så då spred det sig, säger Lina.
Förutom att Lina tog hem guldet i Mack-SM hade hon stora framgångar i Glass-SM i år: hon knep tre bronsmedaljer och ett silver.
Nu, den andra säsongen, har de fördubblat antalet gäster.
– I år odlar och säljer vi våra egna blommor, pelargonier och petunior, säger Lina Lundqvist.
Linas kompanjon och vapendragare i köket, Helena Bergström, är inte bara kock. Hon jobbar på Norrköpings kommun med trädgårdsanläggningar och hon tagit den passionen med sig till Rodga. Förutom att sälja blommor använder hon dem gärna till att dekorera maten.
Tillsammans har de skapat ett koncept de vill fortsätta med.
– Vi gör ju det här för att vi tycker det är jätteroligt, säger Lina.
Lina och Helena står för all matlagning, bakverk och glass. Varje morgon tillverkar de färsk sorbet och gelato på bra råvaror från grunden.
– Helt utifrån lust. Sen ska det finnas någon typ av variation, säger Lina.
Hantverksglassen görs i små mängder åt gången och att få ihop rätt konsistens och smak är en konst.
– Gelato har mindre mängd luft än "vanlig" gräddglass. Den serveras också varmare, i 12-14 minusgrader, till skillnad från annan glass som serveras i 18-20 minus, säger Lina.
Helena och Lina har känt varandra i 30 år. Lina spelade golf under skoltiden på Bråvikens golfbana där Helena jobbade som kock.
– Plötsligt kommer det in en tanig tjej i köket och säger "Hej, jag ska bli kallskänka", berättar Helena med ett skratt.
Det blev hon också, som Helenas PRAO-elev. Resten av studierna ledde henne till att bli psykolog, tills hennes kulinariska intressen tog över.
– För drygt 10 år sedan startade jag en gårdsbutik med café på Vikbolandet och frågade Helena om hon kunde tänka sig att göra lite smörgåsar med mig, berättar Lina. Vi jobbade tillsammans i den satsningen under tre säsonger. Jag gick sedan tillbaka till mitt arbete som psykolog. Att vi nu kan jobba ihop igen är fantastiskt roligt.
Erik, som annars är elektriker, står för det praktiska på gården utanför köket. När det krisar kan han hoppa in och diska – likt vilket annat familjeföretag som helst drar alla sitt strå till stacken när det behövs.
Det var en minst sagt utmanande resa att få till de moderna funktioner som ett cafékök kräver i det här gamla huset – Erik har blivit expert på speciallösningar.
– Vi har haft ett en bra dialog med Länsstyrelsen i den här satsningen, de tycker det är bra att vi använder huset och visar det för allmänheten, säger Erik.
Erik tycker att det är mödan värt eftersom huset är en tillgång i sig, historien drar besökare hit. Att Erik säger "orört" är ingen överdrift. Tapeterna flagnar och listerna sitter snett och vint.
– 95 procent säger "Åh vad fint", fem procent säger "Varför har ni inte tapetserat om?", säger Lina med ett skratt.
Ägarna uppskattar att över 100 gäster i snitt kommer hit varje dag. Besökarna kommer från hela regionen och även längre bort, vanligast är barnfamiljer och pensionärer.
– Vi undrar ibland hur folk hittar hit, det är ju inte direkt skyltat förrän man redan är ganska nära. Vi antar att många använder Google Maps eller svänger av vid Sörsjön-skylten med kniv och gaffel på, säger Erik.
– Vi har märkt att gästerna stannar länge för att det finns mycket att titta på och göra här, säger Helena.
– Ungarna springer runt på gräsmattan, det finns hästar och får, det är meningen att man ska kunna röra på sig lite, säger Lina.
Till säteriet hör ett stall som ägarna hyr ut till ett islandshästcenter, vilka de samarbetar med. Med hästar tillbaka på ägorna blir den historiska cirkeln sluten.
– Så gården lever verkligen, säger Lina.