Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Framgångsrikt projekt växlar upp

Studiestödsprojektet Lumink har gett goda resultat på Klingsborgsskolan. Målet är nu väva in ytterligare en eller två skolor i projektet till 2021 – och på sikt att sprida konceptet nationellt.

Kommunstyrelsens ordförande Lars Stjernkvist (S) är imponerad över vad studiestödsprojektet Lumink åstadkommit. I juni var han på plats på Klingsborgsskolan och delade ut stipendier till medverkande elever.

Kommunstyrelsens ordförande Lars Stjernkvist (S) är imponerad över vad studiestödsprojektet Lumink åstadkommit. I juni var han på plats på Klingsborgsskolan och delade ut stipendier till medverkande elever.

Foto: Henrik Jonsson

Norrköping2020-09-27 06:45

Sedan 2015 har elever i årskurs 8 och 9 på Klingsborgsskolan fått chansen att plugga med studenter från Linköpings Universitet.

Varje vecka samlas de på Mirum Galleria och läser läxor och förbereder sig inför prov tillsammans.

Målet har varit att motivera eleverna och inspirera dem till högre studier – och enligt en utvärdering som gjorts har de verkligen lyckats.

Eleverna som deltagit har fått högre betyg och väljer också högskoleföreberedande program på gymnasiet i högre utsträckning.

– Under de här åren har vi sett vilken skillnad Lumink gör, både gällande elevernas självkänsla och deras framtidstro. Elevernas närvaro och prestationer i skolan har också påverkats positivt, säger Kajsa Andersson Lundblad, forsknings- och utvecklingschef inom utbildningskontoret, samt ledamot i Luminks styrgrupp.

Projektet har varit så framgångsrikt att de nu vill sprida konceptet till fler skolor.

Problemet är bara att det kostar en del och kommunen har i dagsläget inte möjlighet att avsätta mer pengar till projektet.

– Därför försöker vi nu få in pengar via stipendier och donationer. Vi har redan fått in en donation till projektet men den är inte av den storleken att vi kan göra den här uppväxlingen. Vår förhoppning är att vi tillsammans med aktörer kan hitta en långsiktig finansiering, säger Kajsa.

Målet är att kunna starta upp med Lumink på ytterligare en skola i Norrköping till nästa läsår. Vill det sig väl kan det till och med bli två skolor, men då krävs en större donation.

Skolorna som är aktuella är framför allt Navestadsskolan och Borgsmoskolan.

– Egentligen skulle jag vilja att alla enheter i Norrköpings kommun hade möjlighet att delta i ett sådant här projekt men vissa barn har sämre förutsättningar vad det gäller stöd från vårdnadshavare och insyn i hur utbildningssystemet fungerar och just de grupperna behöver ofta den här supporten.

På sikt vill de även sprida konceptet nationellt, berättar Kajsa.

I projektet ingår även studiebesök på universitetet, inspirationsföreläsningar, gemensamma besök på gymnasiemässan och samtal kring gymnasievalet. Hittills har omkring 300 elever fått ta del av Lumink.

– Förbättrade skolresultat är Norrköpings viktigaste utmaning och här ser vi en verksamhet som når ända fram i det arbetet, säger Lars Stjernkvist (S), kommunstyrelsens ordförande.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!