Anna-Clara Ekström säger att personalen på skolan gör sitt yttersta för att hjälpa elever som har problem, men att situationen har varit påfrestande.
- Personalen är trött och arbetssituationen har varit jobbig under hösten. Vi har bett om stöd och hjälp, men under en lång följd av år har ju skolan inte varit det man satsat mest på. Lärartätheten i Norrköping är väldigt låg, och det påverkar arbetssituationen. Man kan helt lugnt konstatera att vi behöver vara fler lärare och vuxna runt våra tonåringar i dag, om man ska få en bra situation, säger hon.
Trots det våld som fyra lärare utsattes för häromveckan i samband med ett slagsmål tycker hon inte att personalen verkar vara rädd på sin arbetsplats. Men våldet kan få andra konsekvenser, menar hon.
- Det är långt från ok att man ska råka ut för det här på sin arbetsplats, men jag upplever inte att personalen är rädd. Men i förlängningen så är det ju så att om man blir utsatt för våld får det följder också. Händelserna lagras in, och frågan är hur man agerar nästa gång man ställs inför en likadan situation, säger Anna-Clara Ekström.
Efterlyser politiskt stödHon säger att bråken bottnar i elever som inte mår bra av olika skäl, och att samhällets stöd för dessa är otillräckligt.
- Detta är ett samhällsproblem i första hand som hamnar i skolan utan att vi har resurser eller rätt kompetens för att hantera elever som mår väldigt dåligt. Hjälpen i samhället är inte snabb, men i skolan finns alla barn och alla bekymmer. Man ska ställa sig frågan: Lärare och skola gör ett oerhört bra jobb utifrån resurserna, men var finns samhället i övrigt? frågar sig Anna-Clara Ekström.
Hon tycker att lärarna har fått mycket bra stöd från facken och från skolans ledning. Det hon däremot saknar är ett tydligt stöd för personalen längre uppifrån i hierarkin. Personalen behöver känna att de faktiskt gör ett bra jobb, anser hon.
- Vi upplever att vi får mycket stöd och hjälp från våra fackliga organisationer. Vi har även fått stöd och upskattning från vår skoledning men personalen skulle behöva få känna ett tydligare uttalat stöd från kommunens ledning och från Barn- och Ungdomsnämnen.
Personalen stöttar varandra och försöker också hjälpa varandra när problemen uppstår. Anna-Clara Ekström vänder sig också lite mot bilden av att hela Navestadsskolan skulle ha problem.
- Jag tycker att verksamheten på många sätt är bra på Navestadsskolan, utifrån de resurser vi har. Det är inte speciellt många elever det handlar om i de här bråken. Det är 5-6 elever som har varit väldigt aktiva i det här som hänt nu, så det är ju inte en hel skola som slåss, säger Anna-Clara Ekström.
011-200 447