När Marby enligt detaljplaneförslaget omvandlas och växer, mer än fördubblas, och kommunen tar över huvudmannaskapet för gator, cykelvägar, belysning, parkmark och dagvatten, fördelas kostnaden, enligt ett andelssystem, på fastighetsägarna i området.
Förändringarna tas emot på olika sätt bland de boende.
– En del får vara med och betala för sådant som man inte vill ha. Andra får vara med och betala för det som man längtar efter, säger Owe Kågesten, ordförande i samfällighetsföreningen i Marby.
Det finns en koppling till nyttan av den nya detaljplanen. En befintlig fastighet kan få betala cirka 77 000 kronor medan en ny fastighet med en villa kan belastas med 270 000 kronor.
– Det finns ett antal entreprenörer här ute som ska stycka tomter och sälja mark och tjäna pengar på det. Jag tror att många förstår att de bör stå för en större kostnad än vi som själva har byggt upp Marby och det vägsystemet som finns idag, säger Owe Kågesten.
Men det är krångligare än så, något som är kopplat till gamla avstyckningsplaner från 1930- och 40-talen.
Att en befintlig fastighet, bara för att den ligger utanför en avstyckningsplan, får betala dubbelt så mycket är rätt obegripligt för de flesta, säger Kågesten.
– Tjänstemannen säger att den nya detaljplanen ger möjlighet för en person utanför avstyckningsplanen att bygga ett större hus, men vad har det med gatukostnaderna att göra om man redan bor där i sitt hus?
Den nya detaljplanen som arbetas fram parallellt med gatukostnadsutredningen medger att stora tomter kan styckas upp i flera fastigheter. Enligt Kågesten finns det de som bott länge i området som ska betala en halv miljon kronor, ”för att kommunen vill bygga gator på ett sätt som man kanske själv inte vill”.
– Det människor är upprörda över är att man inte förstår hur man har tänkt, att det kan vara så olika. Att den ena ska betala dubbelt så mycket som den andra, och ibland mer, säger Owe Kågesten.
– Där finns det stora brister i informationen. Det viktiga när man ska ta ut en avgift är att man som medborgare ska förstå varför jag ska betala den summa jag ska betala.
Enligt Malin Cuclair, mark- och exploateringsingenjör, kom ett 80-tal personer till samrådsmötet den 12 maj. Alla fastighetsägare har fått ett utskick med vad de enligt förslaget ska få betala. Hon betonar att det är just ett första förslag, som kommunen vill få in synpunkter på.
– Plan- och bygglagen säger att vi ska fördela skäligt och rättvist. Vi får ju se över det här om det är skäligt och rättvist att fördela på det här sättet, säger Malin Cuclair.
Enligt henne kan man avsäga sig avstyckningsmöjligheten. Den tas då bort i detaljplanen.
Den närmaste tiden är möten mellan olika intressegrupper och politiker och tjänstemän inbokade. Owe Kågesten hör till en grupp som vill bevara känslan av det som finns i Marby i dag.
– Det som gör Marby attraktivt är ju den miljö som är här ute. Vi är måna om att den inte ska förändras allt för mycket.
– Om kommunen ska ta över får man ha en viss förståelse för att de gör förändringar, men vi vill inte att barnet ska åka ut med badvattnet.
I planen ligger bredare, asfalterade gator och tätare bebyggelse på bekostnad av naturmark.
– Vi brukar säga att de som vill bo så, de kan ju bo i Lindö, säger Owe Kågesten.