Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Förväntansfulla ungdomar när UngDrive drog igång

Starta-eget-konceptet UngDrive är tillbaka för 14:e året i rad i Norrköping. Under sommarlovet får blivande och nuvarande gymnasieelever chansen att, bekostat av kommunen, gå en utbildning och utveckla en egen affärsidé.

Gänget bakom rollspelstärningsidén, Yggdrasil dice. "Mytologi går mycket hand i hand med rollspel och vi är från Norden".

Gänget bakom rollspelstärningsidén, Yggdrasil dice. "Mytologi går mycket hand i hand med rollspel och vi är från Norden".

Foto: Anton Rimstedt

Norrköping2022-06-30 07:00

Många av deltagarna i årets UngDrive tog chansen till extra publicitet när Folkbladet var med på uppstarten utanför Louis De Geer. Ivriga att sjösätta sin affärsidé med hjälp av coachningen i "starta-eget-utbildningen" UngDrive.

De flesta som Folkbladet pratar med kör sitt eget rejs, men Linn Källström, Karl Lyth, Erik Josephson, Albin Eriksson och Klara Holmberger är gruppen som ska utveckla egendesignade tärningar till rollspel.

– Vi vill skapa massor olika tärningar med olika många sidor. Allt från fyra till 20 sidor. Eftersom vi gör dem själva så kan vi designa dem i olika färger och göra dem väldigt fina, säger Klara Holmberger.

– Det finns en marknad för detta och vi hoppas att det här med Ung Drive kan hjälpa oss med hur vi ska nå ut och förverkliga vår idé, fyller Albin Eriksson i.

De alla ska börja tredje året på gymnasiet och kallar företaget Yggdrasil dice.

– Vi hoppas kunna sälja även runtom i EU, då har vi ett namn som indikerar att vi är i Norden, säger Albin Eriksson.

Idéerna är många bland ungdomarna. Anna Svensson har en idé att på egen hand starta upp ett alternativ till Socialtjänsten. 

– Jag vill vara en kontaktperson, men jag vill inte kalla det så, till en ungdom som behöver extra stöd. Jag vill vara som en bästa vän till en ungdom som jag träffar regelbundet. Sedan vill jag också föresläsa om diagnoser och liknande.

Men du tänker dig som en minisocialtjänst typ? 

– Ja, men typ så! Fast ändå inte, för jag vill göra mitt egna.

Ossian Kemi har gjort en 3D-prototyp på en vattenflaska som inte behöver öppnas och stängas.

– När man väl dricker kommer det ut vatten, annars är den helt tät.

Nils Johnson vill erbjuda proffsiga profilbilder från fotostudio till exempelvis Teams och andra videomötestjänster.

Ryan Kipngeno vill satsa på motiverande kläddesign.

– Det ska vara djupa budskap som motiv på tröjor. Jag vill framför allt inspirera andra till träning.

Utbildning i eget företagande handlar mycket om att förbereda ungdomarna på den tuffa verkligheten, enligt projektledaren Daniel Palombo.

– Min stil är att säga som det är, inte skönmåla. Det är otroligt givande att driva eget, men det är också tufft. Man måste förstå att det innebär slit och det är sällan, eller aldrig, tal om några 40 timmar i veckan, säger Daniel Palombo.
 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!