Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Fortsätter söka livets ursprung

Under andra världskriget gjorde Lennart Nilsson ett fotoreportage om en barnmorska som arbetade i den svenska fjällvärlden.
Det blev mycket uppmärksammat. Idag kan vi se en svit därfrån på Arbetets museum. Utställningen heter Lennart Nilsson 1942-2002. Krigsbilder finns också, några som berättar om när Norge befriades, de heter Nu kan det visas. Det tog tio år, till 1955 innan de tilläts.

Ur Ett liv blir till. Fosterben. 
FOTO: LENNART NILSSON

Ur Ett liv blir till. Fosterben. FOTO: LENNART NILSSON

Foto:

NORRKÖPING2004-01-16 06:00
Alltså, den svenske fotograf som har blivit världskändis och som "alla människor" känner igen - åtminstone har alla sett några av hans bilder. Kanske allra mest de som handlar om den ofödda människan. Men nu får vi i utställningen som producerats av Kulturhuset i Stockholm, se en fullödig retrospektiv. Tacksamt för alla oss som kanske glömt att det fanns en storslagen fotograf redan före berömmelsen.

Isbjörnsslakt
Den förfärliga serien om slakten på en isbjörn med en klagande unge inleder. Serien är från 1947 och den mest berömda amerikanska fototidningen Life handlade. Och fortsatte med det, Lennart Nilsson blev fast anställd på tidningen med åtföljande världsrykte.
På museets sjunde plan finns de här tidiga socialreportagen, vi får se hur fotografen skaffar sig tillträde till mentalsjukhus och skildrar hur vården kunde gå till, vi är med när Frälsningsarméns soldater hade känslostark kontakt med raggarna på Kungsgatan i Stockholm på 60-talet.

Fasettögon
Han var i Kongo. En del visar hans vetenskapliga fotograferande, det som ännu pågår och en del är porträttfoto. Myggan - ett annat porträtt. Myrornas liv, från uppväxten i Danderyd, fasettögonen från en fluga - ett lekfullt briljerande och det enda som kan kallas självporträtt.

Tränger in
Allt märkvärdigt, men det kanske märkligaste med Lennart Nilsson är hans förmåga att ta sig in - längst in - i olika miljöer och till olika människor. Så självklart, när namnet är etablerat, då finns också förtroendet där, från personligheter som Tage Erlander som vilar i badrocken på en säng, Ingrid Bergman som just har brutit upp och flyttat samman med Rosselini, Churchill i djupa tankar, kungen i gapflabb när den fina familjebilden ska tas, Zarah, Inga Tidblad, Satchmo. Människor från teater, film, politik. Snoddas såväl som Matisse. Självklart är många av hans porträtt särskilt intressanta för den äldre publiken, minnen väcks till liv.

Sagan om livet
Det mindre rummet visar bilder från serien Ett barn blir till där många av de fantastiska bilderna är väl kända, från böcker och tidningsreportage och från tv-filmen Sagan om livet. Men naturligtvis är de lika fascinerande att ses varje gång. Och här finns mer, utställningen är lika stor som när den var i Stockholm - sånär som på tio blad. Lennart Nilssons senaste bok kom då han nyligen fyllde 80 år.

Fortsätter än
Det som händer idag är inte mindre spännande. De ständigt arbetande och sökande fotografen arbetar nu med värmekamera och försöker tränga in i människan i det laddade ögonblick som finns mellan förälskelse och barnafödande. Alltså, kameran registrerar grad av upphetsning och man kommer att tänka på uttrycket "när jag bara var en glimt i min faders öga". Lennart Nilsson är också där, nu. Ingen vet ännu vad det experimenterandet kommer fram till. Arbete pågår.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om