Fortsatta problem för Östgötapendeln – så är prognosen

Resenärer med Östgötapendeln lider fortfarande av förseningar orsakade av ett elfel utanför Linköping.

Norrköping 9 juni 2023 09:10

En brand i en elcentral vid Linghem satte stopp för all tågtrafik på linjen mellan Norrköping och Linköping.

– Det hände vid 14-tiden på torsdagen och branden var rätt omfattande. Nu är prognosen att det ska vara fixat vid 18-tiden på fredagskvällen, men man får väl ta det för vad det är – en prognos, säger Mattias Näsström som är biträdande trafikchef på Östgötatrafiken.

Vid lunchtid berättade Näsström att första avgången skedde klockan 12.45 från Linköping mot Norrköping. 

Körtiden kommer att vara längre än normalt på grund av signalfelet, som gör att tåget måste stanna vid vissa signaler på vägen.

I övrigt körs trafiken som på förmiddagen där de flesta avgångar mellan Linköping–Mjölby–Motala går enligt tidtabell. Men vissa avgångar kan ställas in även där. 

På eftermiddagen kom besked att elfelet vid Linghem inte skulle vara avhjälpt förrän tidigast vid midnatt, natten mot lördag.

Ersättningsbussar går i skytteltrafik mellan Norrköping och Linköping, men kan av förklarliga skäl inte fullt ut ersätta tågkapaciteten.

– Vi har tagit in så många bussar vi hittat, problemet är ju att våra egna går i den ordinarie trafiken, så vi har även försökt titta på bussar i andra bolag. 

Alla tågresenärer har inte fått plats på bussarna.

– Det säger sig självt. Östgötapendeln har plats för ungefär 240 sittande plus ett antal hundra stående. En buss rymmer bara cirka 60 resenärer, fortsätter Näsström. Sedan tar det naturligtvis längre tid att resa så, bussarna går inte i 160 som tågen.

Tågstrulet kommer extra olyckligt med tanke på nästa veckas störningar i trafiken med anledning av det stora banarbete som planerats sedan tidigare.

– Detta blev en mycket ovälkommen smygpremiär för det arbetet.

Östgötatrafiken uppmanar resande mot Linköping att hitta alternativa sätt att resa.

– Man kanske kan samåka eller, helst, jobba hemifrån. Vi ersätter också resande för bensin och taxiresor, enligt EU:s regler. De kan man läsa om på vår hemsida där man också kan hålla sig uppdaterad om vad som händer i tågtrafiken.

 

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa