Flera nya temperaturmätare har satts upp i Tomas lägenhet. Tanken är att dessa ska ge en ny – mer tillförlitlig – mätning av innetemperaturen.
– Jag ser egentligen ingen anledning att misstro den andra mätningen. Det är klart att det är bra att det görs en grundlig utredning, men det kan vara svårt att få fram svar på hur det var i somras när det nu är svalare ute, säger Annica Lidström, Hyresgästföreningen.
Hon har pratat med företaget som levererar den mätare som suttit i Tomas lägenhet hela tiden. Själva mätningen har varit forum för diskussion mer än en gång. Hyresbostäder menar att det inte är säkert att mätningen är korrekt, då värmenivån låter orimlig. Vidare har mätningen som gjorts visat en kolumn med luftfuktighet – men angiven som temperatur. När Folkbladet talar med Hyresbostäder om ärendet menar de att de därför har anledning att misstänka fler felaktigheter i mätningen.
– Men jag har själv varit i lägenheten. Det har också ett tv-team. Det var precis som att gå in i en varm vägg av värme. Luftfuktighet eller inte, det var väldigt varmt, säger Annica Lidström.
Hyresbostäder menar att mätaren kan ha blivit extra uppvärmd på grund av solstrålar in i taklägenheten. Det håller inte Annica Lidström på Hyresgästföreningen med om.
– Den mätaren sitter långt in och solen lyser inte direkt på den. Det finns heller ingen varm lampa precis i anslutning, så det finns inget som ska störa mätningen, menar hon.
Någon konkret lösning på värmebekymret finns alltså inte – och tvisten fortsätter. Först inväntas utredningarna.
Med tanke på den tid ärendet tagit upplever hyresgästerna att det inte tagits på allvar av hyresvärden. Nu kopplas därför en helt oberoende besiktningsman in i ärendet.
– Det tycker jag låter bra. Det har känts lite som att Hyresbostäder inte har velat tag i problemen och man har inte kommit någonstans. Nu är man överens om att ta in en objektiv besiktningsman. Då får man svart på vitt vad som gäller, säger Annica Lidström.
Först efter att alla nya mätningar och besiktning görs bestäms hur man går vidare i ärendet. Som Folkbladet tidigare berättat har det varit en långt pågående process med Tomas Carlings lägenhet som var bastuvarm redan i början av våren.
Trots flera påringningar har problemet inte åtgärdats, menar hyresgästen, medan Hyresbostäder hänvisar till att det är upp till var och en att skaffa solskydd i form av persienner eller liknande till sina boenden.
Lars Löfgren, marknadschef för Hyresbostäder, vill i dagsläget inte föregå förhandlingen. Han vill därmed inte kommentera ärendet närmre.
– Det är en förhandling som pågår. Och det är en förhandling som vi sköter med Hyresgästföreningen och inte via media, säger han.
Löfgren öppnar dock för en lösning för framtiden.
– Det är ett faktum att det är varmt där. Finns det lärdomar att dra för oss? I takt med att det byggs nya hus, täta hus och att man har takvåningar så blir det varmt. Klimatet blir också allt varmare. Kanske vi ska tänkta till och bygga in exempelvis strålningsskydd i avtalet för taklägenheter. Men det är en fråga vi får avgöra senare, säger han.
Besiktning och nya mätningar ska ske inom de närmsta veckorna. Det är först efter detta som eventuell ersättning bestäms.