Fortsatt tyst om grovt vapenbrott

Polisen är fortsatt ytterst förtegen när det gäller det grova vapenbrott som en 43-årig man sitter fortsatt häktad för. Men man har haft ögonen på honom sedan förra hösten.

Okänt. Vad det rör sig om för vapen och i vilket sammanhang det påträffats vill ingen svara på. Det skulle kunna röra sig om en pistol.

Okänt. Vad det rör sig om för vapen och i vilket sammanhang det påträffats vill ingen svara på. Det skulle kunna röra sig om en pistol.

Foto: POLISEN / TT

NORRKÖPING2015-11-23 06:30

Redan i november 2014 inkom en muntlig framställan om offentlig försvarare för mannen. Han ska då varit misstänkt för olovlig alkoholförsäljning. Huvudman i det målet är en 37-årig man, men utredningen är ännu inte avslutad och mannen är inte häktad.

På vilket sätt han har kopplats i hopp med det aktuella målet rörande grovt vapenbrott är inte helt klarlagt. Enligt målenheten på Norrköpings tingsrätt är det dock inte helt ovanligt att ett mål som inte färdigutretts kopplas samman med annat mål.

– Det som finns i ärendet hos oss är bara den muntliga framställan om försvarare. Målet är aktuellt och utreds av polisen, det är dit du får vända dig, säger man på tingsrätten.

Utredande polis är Jan Löfgren, som i måndags övertog ärendet.

– Jag kan inte uttala mig. Jag vet ingenting om något målnummer från förra året. Det enda jag vet är att en person sitter fortsatt häktad i den utredning jag bedriver misstänkt för grovt vapenbrott.

Två personer anhölls den 12 november misstänkta för grovt vapenbrott. Den 15 november häktades 43-åringen, medan den andre mannen, en 42-åring försattes på fri fot. Men han är enligt polisen fortsatt misstänkt. 43-åringen överklagade häktningsbeslutet till hovrätten som avslog hans ansökan dagen därpå.

Den på fri fot satta mannen är känd för att bland annat haft en framträdande roll inom det kriminella nätverket Black Cobra och har dömts för grovt vapenbrott tidigare.

Enligt vad polisen sagt i inledningsskedet rör det sig inte enbart om misstankar för grovt vapenbrott. På listan över misstankar finns också narkotikabrott och penningtvätt.

Vad det är som gör att den senaste händelsen kopplas samman med den olagliga alkoholförsäljningen, vad det rör sig om för slags vapen, vad som gjort att polisen fattat misstankar mot de båda män som tillkommit i utredningen har ännu ingen velat svara på.

Det råder förundersökningssekretess i ärendet, Folkbladet försökte under fredagen utan framgång att nå åklagare Karin Sandén för en uppdatering av läget. Efter anhållandet av de båda männen ville hon inte kommentera under vilka omständigheter de greps eller var gripandena gjordes.

Vapenbrott

Vapenbrott är en sammanfattande beteckning på ägande eller innehav av vapen utan tillstånd.

Enligt svensk lag är det straffbart enligt 9 kap 1 § vapenlagen att inneha skjutvapen utan tillstånd eller överlåta eller låna ut ett skjutvapen till någon som inte har rätt att inneha vapnet.

Påföljden är fängelse i högst ett år. Grovt vapenbrott kan ge fängelse i ett till fyra år. Om gärningen har begåtts av oaktsamhet eller om brottet är ringa, döms till böter eller fängelse i högst sex månader.

Källa: wikipedia.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om