Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Fortsatt oro för äldrevården

Problemen ökar. Men det gör däremot inte resurserna.
Så lyder, i all korthet, det nedslående budskapet i länsstyrelsens årsrapport 2004 om socialtjänsten i länet.

NORRKÖPING2005-04-07 06:00
Rapporten pekar på många bekymmersamma ting. Men det är alltså länet som helhet man rör sig med, och inte specifikt t ex Norrköping eller Finspång. Problemen beskrivs dock som allmängiltiga.
Länsstyrelsen sammanfattar med att säga att socialtjänsten fungerar bra "utifrån de förutsättningar som finns".
Varefter det redan i den följande meningen påpekas, att dessa förutsättningar "under senare år urholkats i och med nya neddragningar".

Försämringar
I rapporten pekas på sådant som är "positivt" likaväl som sådant som är "oroande". Det positiva handlar mest om nya samarbetsformer o dyl bland personalen, medan det oroande gäller försämringar för vårdtagarna/klienterna.
Personer som är långvarigt beroende av ekonomiskt bistånd ger en bild av ett fortsatt hårt klimat, något som också bekräftas av frivilligorganisationerna. Detta går ut över barnen, påpekar länsstyrelsen.
Narkotikamissbruket ökar och går längre ner i åldrarna. Att frivilligt få behandling på institution är idag svårt, utan här fastnar de flesta i den billigare öppenvården. Nedskärningarna inom kommun och landsting har vidare drabbat alkoholmissbrukarna hårt.
När det gäller äldrevården har länsstyrelsen i omkring tio års tid uttryckt oro för neddragningarna. Trots det har dessa bara fortsatt.
Nu finns allvarliga risker för vårdtagarnas säkerhet, samtidigt som man heller inte förmår leva upp till lagstiftningens krav. Eller, uttryckt på lite hårdare sätt: Bryter mot lagen.

Vackra visioner
De gamlas sociala liv försämras genom att restauranger och dagcentraler läggs ner. Och trots att det klart framgått, att måltiderna för många gamla är dagens höjdpunkt utsätts äldrematen för effektiviseringar som ger sämre mat.

Visionerna då?
I äldrevården står nu de vackra visioner, som kommunerna brukar hålla sig med, i allt bjärtare kontrast till den kärva ekonomin och besparingskraven. Många äldre tycker synd om den stressade hemtjänstpersonalen och håller därför inne med behov, som de har.
"Det är uppenbart att äldreomsorgens kvalitet håller på att urholkas", skriver länsstyrelsen.
Ett konstaterande som borde vara en larmsignal.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om