Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Fortsatt högt tryck på flyktingmottagande

Antalet nyanlända flyktingar i Östergötland fortsätter öka. Samtidigt saknas bostäder.– Läget är kritiskt, säger Linda Pergelius Thorbjörnson, integrationssamordnare på länsstyrelsen.

NORRKÖPING2014-07-18 07:02

Under 2013 kom 2 200 nyanlända flyktingar till Östergötland. Enligt prognosen kommer antalet öka till 3 500 under året. Redan i februari uppgav den dåvarande integrationssamordnaren Pontus Karlbom på länsstyrelsen att det var en omöjlighet att få fram platser under rådande bostadsbrist. Dryga fem månader senare ser läget inte bättre ut.

– Vi har fortfarande en svår situation med att vi inte får fram det antal platser som behövs, varken i Norrköping eller i övriga kommuner i Östergötland. Vi har en hög bostadsbrist idag och det är ett skäl till att flera kommuner lyfter fram att det är svårt att ta emot fler. Det skulle kräva enorm viljeinsats från både kommuner, bostadsbolag och andra aktörer i samhället för att lyckas hitta de platser som krävs eftersom det faktiskt inte finns bostäder. Det är en jättesvår situation, säger Linda Pergelius Thorbjörnson.

2013 fick länsstyrelsen fram 310 anvisningsbara platser. Siffran är ungefär densamma även i år. 928 nyanlända flyttade till Norrköping förra året medan antalet nyinflyttade i Linköping var 400. Ett flertal nyanlända väljer att flytta till framförallt Norrköping eftersom staden sedan tidigare har haft en hög invandring. Många flyttar in hos släktingar och bekanta. något som Folkbladet tidigare berättat leder till trångboddhet. Därtill sitter ungefär 10 000 nyanlända fast i asylboenden. Detta resulterar i att färre kommer ut i samhället och kan påbörja sin etablering.

– När det saknas bostäder så är det alltid de mest utsatta grupperna som det slår hårdast mot, till exempel ungdomar och nyanlända.

Anledningen till de stora flyktingströmmarna är, enligt Linda Pergelius Thorbjörnson, konflikterna i omvärlden. Därtill ökar anhöriginvandringen från Somalia. I nuläget vet länsstyrelsen inte hur man ska lösa situationen.

– I dagsläget kan vi inte se någon lösning. Vi för en god dialog med kommunerna och vi vet att det finns en vilja att hitta lösningar, även om det inte är lätt. Mycket hänger ju på hur konflikterna i omvärlden ser ut, om migrationsverket ger uppehållstillstånd. Men min bedömning är att vi får räkna med ett relativt högt mottagande även framöver.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om