Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Fortsatt brist på familjehem

Trots en lyckad kampanj för att få fler familjehem i Norrköping råder fortfarande en brist på både familjehem och kontaktfamiljer. I dagsläget står 30 barn på kö för att få en kontaktfamilj. Socialtjänsten tvingas till nödlösningar som i många fall blir dyrare och sämre.

Brist. Norrköping behöver fler familjehem.

Brist. Norrköping behöver fler familjehem.

Foto: Hasse Holmberg / TT

NORRKÖPING2016-11-04 07:00

Familjehemsenheten har nu en kampanj för att få människor att öppna sina hem för barn som behöver komma till en ny familj. Rekryteringskampanjen har bland annat synts i sociala medier, på stora reklamtavlor och familjehemssekreterarna har varit ute på varuhus för att informera. Och visst har de gett effekt.

– Absolut. Vi har informationskvällar en gång i månaden och vi kan se att det kommer fler efter att vi har haft en större kampanj, säger Ingela Klint, chef på Norrköpings kommuns familjehemsenhet.

Men trots den lyckade kampanjen råder fortfarande brist på familjehem i kommunen.

– Vi behöver alltid ha familjehem. Det handar om att matcha rätt barn till rätt familj. Vi har ett flertal barn och ungdomar på kö som vi letar familjehem till. Men vi har också några lediga familjehem, men matchningen är inte den rätta. Det kan vara så att barnets problematik är så pass svårt att det inte fungerar i de lediga familjehem som vi har, säger Ingela Klint.

Tvingas till nödlösningar

För att lösa situationen har familjehemsenheten upphandlat avtal med 17 konsulentstödda organisationer.

– Men det ligger i vårt uppdrag att minska på dem. De är kostsamma och vi har inte samma insyn, eftersom allt går via en konsulent. Där kan de använda sig av familjer som vi har sagt nej till som vi inte tycker håller måttet, säger Ingela Klint.

För barn och ungdomar kan bristen på familjehem innebära att de är kvar på HBB-hem, men en del bor också kvar hemma.

– Då försöker vi backa upp dem med andra insatser. Men ibland fungerar det inte och blir akut, så får vi lösa det. Då har vi kontrakterade jourhem som kan ta emot snabbt, säger Ingela Klint.

Men utöver familjehem behövs även kontaktfamiljer. I dagsläget står 30 barn i kommunen på kö för en kontaktfamilj.

Ingen unik situation

Situationen med familjehemsbrist är långt ifrån unik. Norrköping har länge haft för få familjehem och situationen ser likadan ut i en rad andra svenska kommuner. Generellt har man lättare att hitta familjehem till mindre barn, men svårare att hitta familjer som kan ta emot ungdomar och t ex syskonpar.

Beror bristsituationen på att vi lever vi andra liv idag?

– Det är en svår fråga. Det har varit en brist under lång tid. Men idag bildar man också familj senare i livet. Det påverkar också. De familjer som vi vill ha står mitt uppe i att starta sina egna familjer. Då kan det vara lite för hektiska år för vi vill att familjerna har en stabil situation och inte står inför några stora förändringar.

Vad gör man om man är intresserad att bli familjehem?

– Då kan man kontakta oss på familjehemsenheten, eller hålla utkik på Facebook och komma på informationskväll. Där får man träffa familjehemssekreterare som kan berätta mer om de familjer som vi söker.

Vad kräver ni av föräldrarna?

– Vi tittar i socialregister och polisregister att man inte förekommer där. Vi ser också på familjens sammansättning, vilken bakgrund den har och inställningen till uppdraget. Tidigare var det vanligt att kvinnan var mest aktiv, medan mannen inte alltid var beredd på det. Det är viktigt att alla är med på det.

Men någon traditionell kärnfamilj behövs inte. Även samkönade familjer och ensamstående kan bli familjehem.

– Familjerna kan se ut som i samhället i övrigt, där finns inga särskilda krav. Man ska ha hälsan och orka med, men också kunskap och erfarenhet. God samarbetsförmåga är också jätteviktigt. Det här är ju ett samarbete med barnens ursprungsfamilj och socialtjänsten, säger Ingela Klint.

Fakta

Ett familjehem är vanliga männi­skor som öppnar sitt hem för utsatta barn och ungdomar som inte kan bo hemma.

Ett jourhem är ett familjehem som kan ta emot med kort varsel. Barnet bor i jourhemmet en kortare period, ofta i väntan på ett familjehem. Det kan handla om allt från några dagar till några månader. En vuxen behöver ibland kunna vara hemma på heltid under en period.

Placering i familjehem är den vanligaste placeringsformen och 22 300 barn och unga var placerade i familjehem någon gång under 2015. En stor del av de barn och unga som i dag placeras i familje­hem är i behov av särskilt stöd. Källa: SKL

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om