Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Fortsatt ansträngt inom äldreomsorgen

NORRKÖPING
Läget inom äldreomsorgen är ansträngt - framgår det nu, ännu en gång, i kvalitetsredovisningen för år 2000.
Nuvarande resursnivå gör det svårt att bedriva vård av god kvalitet, heter det till exempel om det särskilda boendet.

Norrköping2001-04-28 00:00
Vårdtyngden inom det särskilda boendet - sjukhem etc - har ökat under 90-talet och är nu konstant hög.
Medan då bemanningen är förhållandevis låg. Personalen blir psykiskt och fysiskt sliten, ork och toleransnivå sjunker.

<b>Här brister det</b>
Direkta vårdinsatser är, heter det i kvalitetsredovisningen, av "relativt god kvalitet". Vad det framför allt brister i är det sociala omhändertagandet.
Att alls ta ut de gamla har blivit svårt. Uppstigning kan få vänta långt fram på förmiddagen, likaväl som man kan läggas till sängs redan tidigt på kvällen, särskilt då på helgerna.
Också inom hemtjänsten ökar belastningen. Allt fler gamla bor nu hemma, med stora omvårdnads- och sjukvårdsbehov. Medan hemtjänsten förut främst ägnade sig åt att handla, laga mat och städa krävs numera kompetens i kvalificerad omvårdnad och basal hälso- och sjukvård.

<B>För låg nivå</B>
Även här är resursnivån för låg, och det sägs i kvalitetsredovisningen att grundläggande kvaliteter är hotade. Vilket då även får till följd att folk inte vågar bo kvar hemma och i stället ökar trycket mot (de dyrare) platserna inom särskilt boende.
Dagcentraler är en viktig del av stödinsaterna till de äldre. Bra dagcentraler gör det möjligt för dem att, med hemtjänstens hjälp, bo kvar hemma längre. Under år 2000 har dock en del dagcentraler lagts ner, och andras verksamhet begränsats - som inslag i de kommunala nedskärningarna.
Man skulle vilja se dagcentraler i delvis andra former än i dag. Som till exempel dagcentralen Gustav Adolf, där kommunen står för hyran medan alla andra insatser sköts av frivilliga.

<b>För lite folk</b>
Korttids- och växelvårdsplatser, där gamla kan vistas kortare tid till lättnad för dem själv och/eller anhöriga, har byggts ut kraftigt på senare år.
Men här finns brister. Bemanningen är otillräcklig, läkarinsatserna helt otillräckliga. De som kommer hit har i allmänhet större direkt vårdbehov än andra äldre. Här rör det sig i själva verket mer om en vårdform än en boendeform.
Läget inom äldreomsorgen är alltså fortsatt ansträngt. Samtidigt som framtidsperspektiven är tydliga och oroväckande.
Antalt äldre kommer att öka, medan en hel del personal kommer att gå i pension. Här står man inför ett stort rekryteringsbehov, som väl ingen i dag vet hur man egentligen ska klara av.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om