Hösten 2021 var förlossningsvården i kris i hela landet, så även i Norrköping. Vårdförbundet krävde en riskanalys och en handlingsplan kring bemanningssituationen. Men inte mycket har hänt sen dess, berättar Ida Hallsten.
– Vissa förändringar har vi fått till men det är så pass små grejer. Vi har fått in hyrpersonal, men man har inte gjort någon riskbedömning på vad det innebär för arbetsmiljön och gruppen.
Den 8 februari genomförde Arbetsmiljöverket en inspektion på förlossningskliniken. De konstaterade brister på fem punkter. Bland annat påpekar de att chefer och arbetsledare behöver förbättra sina kunskaper i att förebygga och hantera ohälsosam arbetsbelastning. "Åtgärderna ska leda till minskade krav i arbetet OCH/ELLER till att resurser för arbetet tillförs", står det bland annat. Bristerna ska vara åtgärdade senast den 31 maj, annars kan Arbetsmiljöverket besluta om ett föreläggande eller förbud.
Samtidigt har de fackligt aktiva på förlossningen och BB nyligen tagit beslut om att avsluta sina uppdrag.
– Samverkan fungerar inte, de får inget gehör. De hade gärna jobbat ett tag till om de bara haft en fungerande dialog, säger Ida Hallsten.
– Förlossningens fackliga frågor kan vi inte lyfta nu för det finns inga förtroendevalda på arbetsplatsen som kan jobba ihop med arbetsgivaren utifrån Arbetsmiljöverkets inspektionsmeddelande, fortsätter hon.
Vad tycker du om det?
– Det är ledsamt att det har gått så långt att man väljer att hoppa av ett så jätteviktigt uppdrag som både facklig och skyddsombud är. Att det går så långt att man känner sig tvingad att hoppa av för att man inte får gehör för något som det finns ett tydligt avtal kring.
Ida Hallsten pratar om en okunskap eller i alla fall oförståelse hos arbetsgivaren kring arbetsmiljöarbete, och även svårigheter med att skilja på sak och person.
– Man måste acceptera att vi har olika syften och åsikter, vi måste få det här att funka.
Efter att inspektionsrapporten kom har ledningen inte tagit någon kontakt med de fackliga kring de åtgärder som Arbetsmiljöverket nu kräver.
– De kanske presenterar en lösning i maj utan att prata med oss, eller om de vill göra det här tillsammans. Det senare hade ju varit att föredra.