Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Fortfarande stora brister på Försäkringskassan

NORRKÖPING
- Förhållandena har inte förbättrats, snarare tvärtom.
Det säger huvudskyddsombudet Anders Nilsson vid Försäkringskassan i Östergötland.
Han syftar på att arbetsmiljöinspektionen för några år sedan slog till mot den psykosociala arbetsmiljön. Stora brister fanns. Anställda sjukskrevs på grund av stress och hög arbetsbelastning när personalen minskades.

Stressigt men trivsamt. Inger Hasselgren samtalar med Kerstin Wendt på Försäkringskassan i Norrköping.
FOTO: ROBERT SVENSSON

Stressigt men trivsamt. Inger Hasselgren samtalar med Kerstin Wendt på Försäkringskassan i Norrköping. FOTO: ROBERT SVENSSON

Foto:

Norrköping2001-11-27 00:00
Sjukfrånvaron ökade från 1998 till 2001 med 60 procent på Försäkringskassorna i landet. Två tredjedelar av de sjukskrivna är långtidssjukskrivna. Frånvaron motsvarar alla anställda i två medelstora län.
I Östergötland är sju-åtta procent av de anställda sjukskrivna.
- Det är jätteproblem att så många är borta, säger Nilsson. Sjukskrivningarna ökar med 30 procent i samhället. Vår avdelning för sjukskrivningar har inte fått någon personalförstärkning. Det slår hårt mot personalen. I förlängningen drabbas sedan även de som arbetar med rehabilitering, sjukbidrag och sjukpensioner.

<b>Godkänt</b>
Ingen lättnad väntar. Regeringen drar ner anslagen nästa år.
- Vi vet att personalen drabbas när pengar fattas. Nu vet vi i facket ännu inte hur anslagsminskningen slår i Östergötland. Vår ledning brottas just nu med problemet.
Arbetsmiljöinspektionen avskrev förra gången ärendet efter många turer med polisanmälan och vitesförelägganden. Inspektionen ansåg till slut att Försäkringskassan gjort vad den kunde för att lösa de psykosociala problemen.

<b>Enkät</b>
Varje år gör kassan i Östergötland en arbetsmiljöenkät.
- Enkäten är värdefull då man kan jämföra utvecklingen år från år, säger Inger Hasselgren, arbetsplatsombud på Försäkringskassan i Norrköping. Av enkätsvaren framgår att arbetet är stressade och slitsamt. Men det framgår också att trots slitet trivs personalen mycket bra.
- Samhället har många sjukskrivningar. Försäkringskassan speglar samhället. Vi är många kvinnor. Medelåldern är ganska hög.
Kvinnor är alltid mer sjuka än män, enligt statistiken.
- Vi har kvar dubbelarbetet fortfarande. Det blir svårt att klara då man blir äldre.

<b>Regeländringar</b>
I dag finns 46 olika försäkringssystem att hålla reda på.
- Det kan vara pressande att läsa in alla regeländringar som politikerna bestämmer om ett par gånger om året, Det är stressande att ha datasystem som fungerar dåligt. Samtidigt är det stimulerande att kunna byta arbetsuppgifter då och då. Möjligheterna är många med 46 försäkringsformer.
Själv arbetar Inger Hasselgren med pensionärer och bostadstillägg.

<b>Minskat anslag</b>
Regeringen har antagit ett elvapunktsprogram mot ohälsan. Samtidigt minskas Försäkringskassans budget med 75 miljoner kronor nästa år. Riksförsäkringsverket hade begärt tillskott med 600 miljoner kronor.
Inger Hasselgren är optimistisk.
- Förhoppningsvis kan vi påverka socialdepartementet och regeringen för att få ökade anslag.

<b>Kräver krafttag</b>
Försäkringsanställdas förbund har påpekat att budgeten för 2002 innebär ytterligare försämring av arbetsmiljön.
Förbundet kräver bättre arbetsmiljö. Pengar måste anslås så att arbetet kan utföras utan risk att drabbas av ohälsa.
Försäkringskassorna måste få resurser att utveckla nya arbetssätt och ny teknik. Detta skulle ge bättre service till medborgarna och bättre arbetsmiljö för de anställda.

<b>Teknik</b>
I flera år har kassan försökt bättra på tekniken. De 46 försäkringssystem ska gå att finna i samma datasystem. Det har aldrig fungerat.
- I dag fungerar datastödet för traditionella rutiner men vi väntar fortfarande på att få in nyheterna, säger Hasselgren.
- Det verkar mycket komplext och svårt att lösa. Under flera år har det nya systemet utlovats för att vi skulle kunna arbeta smidigare.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om