"Förstör inte Vilbergen"

”Förstör inte Vilbergen, som är ett så lugnt och trivsamt område”. Det menar den kommitté som nu bildats och är emot utbyggnadsplanerna.

Protesterar. En protestkommitté mot förtätningsplanerna i Vilbergen har bildats och ses här, från vänster Björn Törnblom, Ann-Charlotte Aldhagen, Nils-Ola Aldhangen, Annika Ählström, Åsa Flink och Göran Druid.

Protesterar. En protestkommitté mot förtätningsplanerna i Vilbergen har bildats och ses här, från vänster Björn Törnblom, Ann-Charlotte Aldhagen, Nils-Ola Aldhangen, Annika Ählström, Åsa Flink och Göran Druid.

Foto: Sören Boström

NORRKÖPING2017-04-05 07:00

På lördag kommer man att anordna ett protestmöte:

– Vi i kommittén kommer att stå i Vilbergens centrum och samla in namnlistor med protester mot nybyggnadsplanerna och jag tror vi kommer att få många, väldigt många, påskrifter, säger Göran Druid i protestkommittén.

Namnlistor som sedan ska överlämnas till kommunen?

– Ja, och dessutom med kravet att de anordnar ytterligare ett informationsmöte nu, när vi vet mer om alla de planer som kommunen smider om Vilbergen. Vi har satt upp informationslappar i de flesta trappuppgångarna och verkligen uppmanat Vilbergsborna till kamp mot kommunens usla förtätningsplaner.

Norrköpings kommun är alltså positiv till att ändra detaljplanen, så att ett antal fastighetsbolag kan förtäta och utveckla Vilbergen, med uppåt 1 000 nya lägenheter, i form av såväl nya höghus, som radhus och stadsvillor.

– Om de här planerna blir verklighet, vore det att förstöra vårt idag så fina och lugna bostadsområde, menar Annika Ählström, som bott här i många år.

– Och bygger man höghus och bygger på befintliga trevåningshus så att de blir högre, kommer många av oss inte längre att se solen, som vi gjort i alla år.

Göran Druid är också kritisk till att många parkeringsytor ska bebyggas?

– Det kommer att bli kaos för bilparkering, eftersom det blir färre p-platser och många familjer som dessutom har två bilar. Och kantstensparkeringen ska visst också försvinna i Vilbergen.

– Men på ett möte, fick vi till svar att vi kan bilda bilpooler och ha gemensamma bilar eller också börja cykla mer än vi gör idag...

Är ni emot all förtätning av Vilbergen?

– Nej, säger Göran Druid. Vi kan acceptera en sak, nämligen om de vill bygga ytterligare två seniorboenden inne i själva Vilbergsringen, där vi redan har två seniorboenden, för där finns det gott om utrymme för en sådan satsning.

Vidare är man kritisk till att kommunen även har planer på att smalna av Gamla Övägen från dagens fyra till två filer längs Vilbergen:

– Gamla Övägen fungerar väldigt bra idag och nu vill alltså kommunen förstöra den fina trafikrytm som fungerar idag. Mycket konstigt, säger Björn Törnblom, som också ingår i kommittén.

När kommunalrådet Reidar Svedahl (L) får höra om protestkommittén i Vilbergen, säger han så här:

– Det känns bara positivt att Norrköpingsborna engagerar sig i dessa förtätnings- och utvecklingsplaner. Sådana initiativ välkomnas och givetvis tar vi med såna här synpunkter i vår kommande framtidsplanering för Vilbergen.

Förtätning

Norrköpings kommun vill förtäta Vilbergen, genom att komplettera befintliga bostadsområden med i huvudsak fler bostäder. Man tänker sig en blandad bebyggelse medvariation i byggnadernas arkitektur och gestaltning, stadsmässiga trafiklösningar och tillgängliga grönområden.

Bebyggelsen är tänkt att bestå av radhus, stadsvillor och flerfamiljshus.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om