Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Förstämt på häktet

Dagen efter att en vårdare dödats på häktet i Huddinge råder det sorg och förstämning på häktet i Norrköping.- Det som hänt är oerhört tragiskt, säger skyddsombudet Kenneth Malmén.

Kenneth Malmén är vårdare och skyddsombud på häktet i Norrköping. Efter måndagens händelse där en ung kvinnlig vårdare slogs ihjäl av en intagen på häktet i Huddinge har man i Norrköping haft flera möten för att prata om händelsen.
Foto: Janne Forsby

Kenneth Malmén är vårdare och skyddsombud på häktet i Norrköping. Efter måndagens händelse där en ung kvinnlig vårdare slogs ihjäl av en intagen på häktet i Huddinge har man i Norrköping haft flera möten för att prata om händelsen. Foto: Janne Forsby

Foto: Forsby Jan

NORRKÖPING2011-10-05 03:00

Flaggan vajar på halv stång inne på häktets område på Dragsgatan i Norrköping. Anledning är förstås att en kvinnlig vårdare i 25-årsåldern på måndagen dödats av en intagen på häktet i Huddinge.

- Det är klart att alla blir påverkade av en sådan här händelse. Vi har haft flera möten där personalen har fått prata om det som hänt. Det är vad jag förstår första gången någon dödas och vi är förvånade över att det kunnat hända, säger Kenneth Malmén.

Han vill inte spekulera i orsakerna bakom händelsen i Huddinge.

- Polisutredningen och Kriminalvårdens egen utredning få visa vad som hände, säger Kenneth Malmén.

Han har jobbat i 17 år som vårdare på häktet och i hans jobb ingår att möta människor som begått svåra våldsbrott - och som kanske samtidigt också har olika psykiska problem.

- Man måste ha mycket empati för att jobba här och vara lugn och trygg i sig själv. Och man behöver en hög tålamodströskel, säger Kenneth Malmén.

Bra rutiner
Han tycker att häktet generellt har bra säkerhetsrutiner, dels förebyggande och även bra rutiner om något skulle hända.

- Vi får säkerhetsinformation om de intagna. Och baserat på den informationen hanterar vi de intagna på olika sätt, till exempel genom att vara flera personer när vi tar hand om en viss intagen, säger Kenneth Malmén.

Alla vårdare får utbildning i självskydd. Vissa får också bära batong och pepparsprej och de ingår i en särskild insatsstyrka som personalen kan kalla på om det blir problem.

- De flesta incidenter på häktet är verbala. Att det blir fysiskt våld är mycket mer sällsynt. Jag har själv bara varit med om våld en gång. Jag fick ett par kraftiga slag av en intagen. Det är också den enda gång jag känt mig hotad i jobbet.

FÖ: I Huddinge var det en ung kvinna som dödades av en man. Är det svårare att vara kvinna och vårdare på häktet?

- Jag tycker inte det har någon betydelse. Jag kan känna mig tryggare med en liten kvinna än en storvuxen man. Om man är utbildad i självskydd kan man greppen som behövs för att hantera en farlig situation, säger Kenneth Malmén.

Tillräcklig personal
I rapporteringen efter händelsen i Huddinge-häktet har det framkommit kritik mot bristande säkerhet. Bland annat att personalen skulle lita för mycket på kameraövervakningen. Men den kritiken håller Malmén inte med om när det gäller häktet i Norrköping.

- I häkten som inte har så mycket personal som vi kan det nog förekomma att man litar mer på kameraövervakningen. Men vi har ganska bra med personal och vi försöker vara mycket bland de intagna. Det finns dock häkten med betydligt färre anställda än här, säger Kenneth Malmén.

I Norrköping finns två häkten. Dels Dragsgatan, det vill säga det gamla fängelset, men också ett vid polishuset på Stockholmsvägen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om