Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Första Seyfomonumentet på kommunal mark invigdes

För första gången har ett Seyfomonument rests i Sverige på mark som inte tillhör kyrkan. Monumentet invigdes på tisdagen i Folkparken i Norrköping.

Seyfomonumentet avtäcktes av den syrisk-ortodoxa kyrkans högsta överhuvud, hans helighet patriark Ignatius Aphrem II.

Seyfomonumentet avtäcktes av den syrisk-ortodoxa kyrkans högsta överhuvud, hans helighet patriark Ignatius Aphrem II.

Foto: Jimmy Larsson

Norrköping2021-09-22 07:00

På senare år har många monument rests runt om i världen för att hedra offren för massmorden i det Osmanska riket för drygt 100 år sedan. Händelsen benämns ofta som Folkmordet 1915, Armeniska folkmordet eller Seyfo. Omkring en miljon armenier och hundratusentals assyrier, syrianer, kaldéer och greker mördades, enligt Forum för levande historia.

Monumenten är kontroversiella eftersom alla inte erkänner händelsen som ett folkmord. Även i Norrköping har förslaget att resa ett Seyfomonument varit omdiskuterat.

Åtta år efter att förslaget väcktes 2013 var det på tisdagen slutligen dags att avtäcka monumentet bakom Matteus kyrka i Folkparken.

– Det här är en stor dag för er som har flytt från krig, förtryck och förföljelse. För er är det här en stor dag som ni har väntat länge på. Men det är också en stor dag för alla oss andra Norrköpingsbor, sa förre kommunalrådet Lars Stjernkvist (S) i sitt invigningstal.

Enligt kritikerna tar Norrköpings kommun ställning i en utrikespolitisk fråga genom att upplåta mark till monumentet.

– Till dem, till er, till alla andra så vill jag säga att jo, det här är ett ställningstagande, sa Lars Stjernkvist och fick applåder från publiken.

– Det är ett ställningstagande för frihet, för demokrati och för mänskliga rättigheter. Det är ett ställningstagande för solidaritet med krigets och förföljelsens offer. Och det är ett ställningstagande för att vi i Norrköping ska leva i respekt för varandras åsikter och religion.

Den som invigde monumentet var ingen mindre än den syrisk-ortodoxa kyrkans högsta överhuvud, hans helighet patriark Ignatius Aphrem II.

– Det är första gången utanför Syrien som vi reser och inviger ett monument till minne av Seyfos martyrer på mark som inte tillhör kyrkan, sa Ignatius Aphrem II.

Han menade att det är viktigt att minnas och hedra de runt två miljoner människor som blev mördade.

– Vi är inte ute efter kompensation, vi är inte ute efter hämnd, utan vi vill ha försoning. Vi hatar ingen.

Riksdagsledamoten Lars Adaktusson (KD) höll också tal. Han vill att den svenska regeringen erkänner folkmordet, som han kallade för "ett av 1900-talets allra värsta illdåd".

– Med det nya monumentet i Norrköping tas i dag ett viktigt steg. Det som emellanåt har kallats det bortglömda folkmordet lyfts fram i ljuset. Minnet av Seyfo förblir nu levande.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!