På fredagen anordnades ett möte för alla Ostlänkenkommunerna, i Stockholm, ett första möte med Sverigeförhandlingen.
Sverigeförhandlingen arbetar på uppdrag av regeringen för att ordna finansiering till bygget av Sveriges första höghastighetsjärnväg, där tåg ska kunna köra i uppåt 320 kilometer per timme. Ostlänken, dubbelspår mellan Järna och Linköping, är en del av den.
Norrköping vill ha svar på ett antal frågor, efter det bud kommunen fick den 1 februari. Hur förklarar Sverigeförhandlingen att Norrköping ska utlova ett visst bostadsbyggande fram till 2035 när det i huvudsak är privata aktörer som bygger?
Hur motiverar Sverigeförhandlingen kommunal förskottering när det i nationell plan finns ca 20 miljarder avsatta för planering och byggstart av Ostlänken? Och hur ska Norrköping kunna medfinansiera den statliga järnvägsanläggningen när kommunens utmaning ligger i att finansiera de lokala investeringar som behövs?
– I budet formulerar man sig bland annat kring att kommunerna ska lova och garantera ett visst bostadsbyggande. Vi ställer oss frågande till hur det ska gå till. Kommunen kan givetvis planlägga och bygga allmän platsmark, men i de allra flesta fall är det ju faktiskt privata aktörer som bygger själva husen, säger utvecklingschef Ulf Arumskog vid Norrköpings kommun.
Som en hållhake på kommunen, att man verkligen förverkligar byggandet, att man är med på banan, vill Sverigeförhandlingen att kommunen ska forskottera med 136 miljoner kronor, tusen kronor per invånare, i praktiken ett räntefritt lån till bygget av Ostlänken.
– Om vi bygger i den takt som vi har lovat så får vi tillbaka de här pengarna, 2030 och 2035. Om man inte gör det får man dem fem år senare.
Norrköpings inställning är att det inte finns något behov av en sådan förskottering. Norrköping är redan så långt fram i planeringen – ett nytt Resecentrum, utveckling av Inre hamnen och Butängen – att Sverigeförhandlingen inte behöver någon hållhake på kommunen.
Norrköping vill också att staten garanterar att det kommer att finnas plats för de regionala snabbtågen.
– Sverigeförhandlingen har ett väldigt fokus på höghastighetstågen mellan ändarna, Stockholm, Göteborg, Malmö. Men för Norrköping och Östergötland är den snabba regionala trafiken, som ska gå i 250 kilometer i timmen, också väldigt viktig.