Sammanlagt kommer en miljon kronor delas ut till det Norrköpingsbaserade filmkollektivet Crazy Pictures.
– Det är fantastiskt att kommunen ställer upp, Norrköping är en del av vårt varumärke och vi ville göra produktionen här i staden, säger Olle Tholén, producent av filmen.
Tidigare har kollektivet gjort kortfilmer och reklamfilmer. Idén till långfilmen fick de för fem år sedan.
– Att göra en långfilm har länge varit en stor dröm. Den här idén har varit för rolig för att bara tänkas på, säger Victor Danell, som står som regissör till filmen.
"Den blomstertid nu kommer" handlar om trygga Sverige under attack. På midsommardagsmorgonen går plötsligt flyglarmet och all teknik är utslagen. Filmen följer vanliga människor som befinner sig mitt i en katastrof och hur det påverkar relationerna till varandra.
– Det är en stor utmaning att gå från kortfilm till långfilm, man får möjlighet att fördjupa sig och utveckla karaktärerna, säger Danell.
Manuset till filmen stod helt klart i julas och inspelningen kommer börja nästa sommar. Filmen väntas ha premiär om tidigast två år. Den sammanlagda budgeten för filmen är 14 miljoner kronor. Crazy Pictures räknar med att spendera 70 procent av budgeten i Norrköping.
– Förutom att vi kommer spendera pengar på mat och logistik kommer vi även spela in stora delar av filmen i och runt omkring Norrköping. Man kommer till exempel känna igen sig i miljöerna, säger Olle Tholén.
Initiativet till filmfonden togs förra året och kommunen ska nu avsätta tre miljoner kronor till ett projekt varje år för att främja producenter som satsar på Norrköping. Detta genom att stärka och positionera Norrköping som kulturstad och främja näringslivet, till exempel genom att skapa arbetstillfällen. Kommunen förväntar sig även att få avkastning från projekten som sedan ska gå till fonden.
– Syftet med fonden är att sätta Norrköping på kartan vad gäller film, säger Kikki Liljeblad (S), kommunalråd.
– Det är många som saknat detta. Det börjar bubbla på allvar inom det här området, många ser Crazy Pictures som en inspiration. Med detta ser även lokala talanger en möjlighet att vara kvar här istället för att söka sig mot större städer, säger Johan Karlsson, enhetschef på Cnema.
Trots en större budget vill Crazy Pictures hålla produktionen enkel:
– Fördelen med små produktioner är att man kan röra sig mer i "lillheten". Får man ett kreativt infall kan man vara flexibel. Det hade inte gått om det hade varit en stor produktion och många olika aktörer ska räknas in. Alla kan göra film, bara man har vilja att lära sig. Det mesta går med lite fantasi och silvertejp.