– Det känns väldigt roligt att vi nu är så pass långt fram i processen att det finns ett skarpt förslag att besluta om. Vi vet att många är engagerade i Femöresbron och hoppas att förslaget också tilltalar Norrköpingsborna, säger Reidar Svedahl, (L), samhällsplaneringsnämndens ordförande, i ett pressmeddelande.
Den nya bron beskrivs som modern och matchar nutida krav samtidigt som den har kvar den tydliga bågformen och färgen som den gamla bron hade. Den har också en luftig konstruktion för att kunna smälta in i miljön.
Ett viktigt avvägande har varit att bron inte ska skymma Brovaktarstugan som är del av den känsliga kulturmiljön och ett kännetecken för platsen. En annan viktig aspekt har varit att tillgänglighetsanpassa den, vilket gör att bron inte blir lika brant som sin föregångare.
– Vi har jobbat väldigt fokuserat för att ta fram det här förslaget, där många olika aspekter och krav har behövt balanseras. En bågbro möjliggör ett formspråk som både ligger nära den gamla bron, och samtidigt ger ett nytt utseende, säger Johan Smedner, enhetschef för infrastruktur vid samhällsbyggnadskontoret.
Förslaget om ny Femöresbro väntas behandlas av politikerna i samhällsplaneringsnämnden den 22 februari. Nämnden ska då fatta beslut om att gå vidare i processen och starta detaljprojektering. Därefter återstår upphandling av entreprenör och att få ett godkännande av Mark- och miljödomstolen.