Det har varit många och långa diskussioner om säkerhetsprövningar inom politiskt beslutande organ i Norrköpings kommun. Så sent som i november sa kommunstyrelsens ordförande Sophia Jarl att alla i kommunstyrelsen ska säkerhetsprövas. Men nu tycks det alltså inte bli så.
Det nya politiska styret i Norrköping vill införa ett nytt utskott. I det är det tänkt att kommunstyrelsens presidie ska sitta. Dessa är lika med kommunstyrelsens ordförande Sophia Jarl (M), förste vice ordförande Eva-Britt Sjöberg (KD) och andre vice ordförande Olle Vikmång (S). Och enligt ett förslag är det enbart dessa som ska säkerhetsprövas. Alltså inte kommunstyrelsens ledamöter, med bland annat Christopher Jarnvall (SD).
– Jag har egentligen inga åsikter om att man vill se till att så få som möjligt hanterar känsliga uppgifter. Samtidigt har jag synpunkter på tajmingen. Det har varit fram och tillbaka hela tiden med säkerhetsprövningen. Det gick ut en rekommendation från landshövdingen och länsstyrelsen att det är lämpligt att säkerhetspröva alla i kommunstyrelsen. Jag kan inte förstå varför man inte litar på länsstyrelsen och landshövdingen, säger förra ordföranden i kommunstyrelsen Olle Vikmång (S).
Det nya utskottet ska enligt tillförordnade kommundirektören Anna Selander "ansvara för planering inför extraordinära händelser i fredstid, höjd beredskap samt planering för totalförsvaret".
– Utskottet ska vidare svara för politisk beredning av ärenden som rör styrdokument och risk- och sårbarhetsanalyser. Investeringar som rör beredskapshöjande åtgärder som exempelvis reservkraftverk, beredskapslivsmedel, ledning och samband, svarar Anna Selander i ett mejl.
Hon tillägger att denna grupp på tre politiker ska ansvara för utformningen av kommunens kris- och krigsorganisation och säkerhetsskyddsåtgärder.
Det finns redan ett krisledningsutskott. Kommer det nya att ta över frågor från krisledningsutskottet?
– Krisledningsutskottet kommer att finnas kvar. Det aktiveras vid en pågående extraordinär händelse. Utskottet för civil beredskap ska ansvara för planering inför extraordinära händelser i fredstid, höjd beredskap samt planering för totalförsvaret, svarar Anna Selander.
Anna Selander förklarar i en skriftlig kommentar varför man vill ändra på hur många som ska säkerhetsprövas inom kommunpolitiken.
– I samband med att frågor kom gällande säkerhetsprövningarna valde vi att granska vår process för arbetet. Med hänsyn till det juridiska perspektivet och hur säkerhetsskyddslagen är utformad föreslår vi att frågorna hanteras inom ett utskott istället. Lagen uppmanar till att så få personer som möjligt kommer i kontakt med säkerhetsklassat material och lagens allmänna krav hänvisar till restriktivitet, säger Anna Selander.
Olle Vikmång vill egentligen inte göra någon tolkning om varför förslaget om ett nytt utskott kommer just nu.
– Jag har inget svar på det. Vi fick veta det här under måndagen och jag har inte sett något färdigt förslag. Men jag återkommer till att man inte verkar lita på länsstyrelsens och landshövdingens rekommendationer, säger han.
Den 9 januari 2023 informeras kommunstyrelsen om att fatta ett beslut om att införa ett nytt utskott för civil beredskap.