Norrköpings kommuns ekonomi är ganska pressad, något som de flesta förmodligen har märkt de senaste åren där besparingarna har kommit slag i slag. På torsdagseftermiddagen presenterades flera förändringar som gäller kultur- och fritidsnämndens verksamhetsområden.
Ett av dessa handlar om föreningsbidragen där den totala budgeten ligger på 33 miljoner kronor. En del i föreningsbidragen är riktade till publika arrangemang som idag är två miljoner kronor per år. Nu kommer dessa att halveras till en miljon.
− Det är viktigt att vi som kommun fortsatt kan stötta föreningslivet och möjliggöra verksamhet, men vi har ett ekonomiskt läge där vi behöver göra anpassningar och förändringar, säger Päivi Johansson (M), ordförande kultur-och fritidsnämnden, i ett pressmeddelande.
– Bidragen tas inte bort helt, en miljon kronor kommer vara kvar. Det ger oss ett visst utrymme att fortsätta stötta föreningslivet och möjliggöra verksamhet.
Vi når Päivi Johansson på torsdagskvällen och frågar vilken typ av arrangemang som brukar ta del av dessa bidrag.
– Det kan handla om olika sommarprogram, festivaler och annat. Beslutet är taget på tjänstemannanivå, säger Päivi Johansson.
I och med detta har ansökan för dessa bidrag stängt för 2024.
− Eftersom vi redan uppnått taket för bidragen har ansökan stängt för i år. Totalt har cirka 20 aktörer fått medel att genomföra olika typer av arrangemang genom bidragen. Inför 2025 kommer vi öppna upp ansökan igen, kommenterar Maria Karlsson, tillväxt- och utvecklingsdirektör i pressmeddelandet.
Ett annat förslag är att avgifterna till Kulturskolan kommer att höjas – beslut kommer att tas i kultur- och fritidsnämnden den 18 april.
− Vi ser att vi ligger lågt i jämförelse med andra kommuner när det gäller avgifterna på kulturskolan. De förändringar vi nu genomför kommer kunna öka våra intäkter och göra att vi även fortsättningsvis kan erbjuda god tillgång till Kulturskolans verksamheter, skriver Päivi Johansson i pressmeddelandet.
Några exempel är att kursavgiften för introduktionskurser för 6-8-åringar höjs från 500 kronor till 600. Avgiften för ämneskurs från nio år föreslås höjas från 500 kronor till 800 kronor per termin (se faktaruta).
Har ni gjort någon analys hur det här kommer att påverka hur många som söker sig till kulturskolan?
– Det gjordes efter förra höjningen och då såg vi ingen skillnad. Sedan är det faktiskt så att före 2017 var avgiften för kulturskolan 855 kronor. Sedan kom det en sänkning till 200 kronor så den aktuella höjningen är ju till den nivå som rådde för sju år sedan, säger Päivi Johansson till Folkbladet.
En tredje förändring är i det medlemsbidrag som föreningar kan söka där man får bidrag per utövare. Förslag till beslut här är att ersättningsnivån ska sänkas från 268 kronor per utövare till 241 kronor när det gäller åldrarna 7-9 år. För åldrarna 10 till 20 år är förslaget att bidraget blir oförändrat.
− Fler föreningar söker vårt medlemsbidrag, vilket är positivt. För att pengarna ska räcka till fler föreningar, föreslås ersättningsnivån ändras något, kommenterar Päivi Johansson.
– Vi avsätter lika mycket som tidigare år i budgeten, 5,5 miljoner kronor, och genom att ändra ersättningsnivån vill vi att alla föreningar som uppfyller kriterierna ska ha möjlighet att få en del av bidraget.