Förslaget: Folkbladet läggs ned

Folkbladet läggs ned till årsskiftet. Det förslaget informerade ägaren Folkbladets medarbetare om på onsdagen.

Delar av Folkbladets redaktion: Carolina Nilsson, Widar Andersson, Patrik Selsfors, Malin Perk, Michael Bercu och David Gagnert.

Delar av Folkbladets redaktion: Carolina Nilsson, Widar Andersson, Patrik Selsfors, Malin Perk, Michael Bercu och David Gagnert.

Foto: Tim Södergren

Norrköping2024-10-23 13:00

Sedan 1905 har Folkbladet spelat en viktig roll i den lokala journalistiken.

120 år senare verkar eran vara över.

På onsdagsmorgonen informerades medarbetarna om att ägaren, NTM Media, vill lägga ned tidningen till årsskiftet. Inom kort inleds mbl-förhandlingar med lokala fackliga företrädare. Beslut väntas tas efter det.

– Det är otroligt sorgligt att vi inte har förutsättningar att behålla två separata redaktioner som bevakar Norrköping och Finspång. Men jag är helt övertygad om att det är det bästa för den lokala journalistikens överlevnad över tid i Norrköping och Finspång, säger Nils Olauson, affärsområdeschef med ansvar för NTM:s redaktionella verksamhet.

undefined
Folkbladet föreslås läggas ned till årsskiftet.

Under flera år har tidningen stadigt förlorat prenumeranter och är nu nere i en nivå där det är tufft ekonomiskt, trots att tidningen får mediestöd och har goda förutsättningar att få mediestöd nästa år. 

– Vi har diskuterat olika scenarier, men det landar ändå i att det inte finns ekonomiska förutsättningar att driva Folkbladet vidare. När vi gör en resultatanalys av hur det ser ut framåt ser vi att vi kommer förlora för mycket pengar om vi gör det, säger Nils Olauson.

Just nu pågår en stor omställning med att ta journalistiken in i den digitala framtiden. Detta görs för att säkra den lokala journalistiken i våra områden över tid.

– Att riskera pengar i en tid där vi behöver göra stora förändringar är väldigt utmanande. Risken är för stor att behålla Folkbladet när vi har NT i samma område. Även om vi lägger ned Folkbladet kommer vi ha en stark lokal journalistik i Norrköping och Finspång, säger Nils Olauson, som berättar att Folkbladets prenumeranter kommer att erbjudas en prenumeration på NT om beslutet att lägga ned Folkbladet fattas.

– När väl förhandlingarna är avslutade och vi vet hur det kommer att bli kommer vi informera varje läsare personligt via brev.

Arbetsgivarens förhoppning är att genomföra förändringen utan att behöva lägga något varsel.

– Folkbladets medarbetare är anställda av NTM Media som driver både Folkbladet och NT. Vi kommer att se över vilka roller som finns och vår förhoppning är att kunna genomföra den här förändringen utan att behöva varsla på varken NT eller Folkbladet, säger Nils Olausson.

undefined
Folkbladets chefredaktör Malin Perk beskriver en sorgens dag efter att förslaget om att lägga ned Folkbladet kom. "Jag är så fruktansvärt ledsen. Även om det här har funnit i bakhuvudet under lång tid så är det ändå svårt att ta in. Det är en tung dag och det gör ont i hjärtat", säger hon.

Folkbladets chefredaktör Malin Perk beskriver en sorgens dag för såväl tidningens anställda som läsare:

– Jag är så fruktansvärt ledsen. Även om det här har funnits i bakhuvudet under lång tid så är det ändå svårt att ta in. Det är en tung dag och det gör ont i hjärtat. Folkbladet har under så många år varit en del av våra liv. Ett varmt tack till alla våra läsare som hängt med oss i så många år. 

Hon uttrycker en stolthet över medarbetarna på Folkbladet som varit med och bidragit under alla år och som det senaste året kämpat hårt för att ställa om till digitalt.

– Vi har gjort det jättebra! Men det räckte tyvärr inte, säger hon och avslutar:

– Men vi lägger inte av än, vi kommer fortsätta leverera nyheter till läsarna fram till årsskiftet.

Totalt jobbar nio personer på Folkbladet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!