Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Förslaget: All personal måste kunna prata svenska

Socialdemokraterna i Östergötland vill införa språkkrav i svenska för att få anställning inom äldreomsorgen. "Att behärska språket är grundläggande i personalens arbete i att leverera en god omsorg för våra äldre".

Anna-Lena Sörenson, ordförande för Socialdemokraterna i Östergötland.

Anna-Lena Sörenson, ordförande för Socialdemokraterna i Östergötland.

Foto: Pressbild

Norrköping2020-11-30 16:00

Förslaget kommer ungefär en månad sedan Vänsterpartiet lanserade en liknande motion i Norrköping.

I ett pressmeddelande skriver Socialdemokraterna att otillräckliga kunskaper i svenska språket inom äldreomsorgen medför otrygghet bland omsorgstagare.

– Äldreomsorgen finns till för våra äldre, och är i första hand ingen integrationsinsats. Oavsett om man som omsorgstagare fikar på äldreboendet eller får hjälp av hemtjänsten att ta på stödstrumpor, ska personalen kunna behärska svenska, säger Anna-Lena Sörenson, ordförande för Socialdemokraterna i Östergötland.

Befintlig personal som ännu inte behärskar svenska språket ska erbjudas utbildning och språkutveckling av arbetsgivaren, skriver partiet.

Sophia Jarl (M), oppositionsråd i Norrköping, välkomnar förslaget.

– Vi stöttade ett förslag från SD om detta redan 2018, men då var Socialdemokraterna emot det som jag vill minnas det så vi tycker att det är glädjande att de har vänt i den här frågan. 

– Det är på tiden att man säkerställer att äldre och personal inom äldreomsorgen förstår varandra, att språket inte är ett hinder helt enkelt.

Vad tror du behövs för att det här ska kunna bli verklighet?

– Det bygger mycket på att den enskilde anställde själv tar ansvar för att lära sig språket. Vi tycker inte att kommunen bör lägga mer skattemedel på att anordna utbildningar utöver de som finns idag.

Anna-Lena Sörenson förklarar att anledningen till att Socialdemokraterna motsatte sig SD:s motion 2018 var att den innefattade förslag som man inte kunde ställa sig bakom.

– Vi har alltid tyckt att man ska skapa trygghet i de här vårdsituationerna men vår utgångspunkt är inte att vi ska ha så få invandrare som möjligt, snarare hur man ska tillgodogöra sig den bra delen av invandring.

– Vi anser att man måste ge nysvenskar förutsättningar för att ta dessa arbeten, något som inte fanns med i den motionen från Sverigedemokraterna.

Kan det bli aktuellt att skattemedel finansierar den utökade språkundervisningen som ni föreslår?

– Det blir något som man får överväga om arbetsgivare anser sig behöva det men vi har sett att regeringen inte drar sig från att tillskjuta en del medel till äldreomsorg och det här är en sådan satsning som man skulle kunna göra. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!