Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Förslag som ska korta vårdköerna

NORRKÖPING
Landstinget i Östergötland tar nu krafttag för att förkorta väntetiderna inom sjukvården. En niopunktslista, som innehåller ekonomisk stimulans till kliniker som förkortar väntetider, krav på förbättringsarbete på problemklinikerna, och besked om behandlingstid direkt vid läkarbesök, ska ge snabbare hjälp till patienter som väntat för länge.

Norrköping2001-12-05 00:00
I Östergötland behöver de flesta inte vänta alls, enligt ett pressmeddelande från landstinget: ca 85 procent av patienterna tas emot akut eller gör ett planerat återbesök på sjukhusen.
Men ca 15 procent väntar på ett planerat remissbesök eller planerad behandling. Nära 3 700 patienter har väntat mer än ett år på att få sjukvård på något av sjukhusen i Östergötland.

<b>För stor grupp</b>
- Det är en relativt liten men ändå för stor grupp av östgötar som inte fått den vård de har rätt till, det är oacceptabelt med så långa väntetider, säger ordföranden i hälso- och sjukvårdsnämnden, Margareta Isacsson (s).
Regeringen beslutade i vårpropositionen att skjuta till ca 1,25 miljarder kronor till hälso- och sjukvården för att förbättra tillgängligheten. En åtgärdslista med nio punkter har därför formulerats i Östergötland och ska skickas till socialdepartementet.
Några av förslagen som finns med på listan är:
? Patienterna ska få bättre information om möjligheten att välja ett annat sjukhus med kortare väntetid.
? Kapa "svansen", de som har väntat längst ska få hjälp snarast. De som redan väntat länge ska få erbjudande om vård senast under 2002 eller erbjudas vård på annat sjukhus i länet.
? Ekonomiska "morötter" till de kliniker som förbättrar sina väntetider, mera pengar alltså.
? Förbättringsprojekt för de kliniker som har stora problem med väntetider.
? Möjligheten att ge behandlingstid direkt ska prövas, det vill säga tidpunkten för behandlingen fastställs redan vid mötet mellan läkare och patient på mottagningen.

<b>Chefsansvar</b>
- Vi vill också göra klart att det inte bara är en fråga om ekonomiska resurser för att komma tillrätta med de långa väntetiderna, säger landstingsdirektör Arne Johansson, utan väntetiderna är i högsta grad en ledningsfråga. Ansvaret ligger tungt på cheferna ute i sjukvården att organisera verksamheten så att uppgifterna kan lösas med befintliga medel.
Landstingets statistik för faktiska mottagningstider, från remiss till första läkarbesök, visar att under vårmånaderna i år så tog 30 av 56 kliniker emot minst 80 procent av patienterna inom tre månader.

<b>Problemområden</b>
Samtidigt tog åtta kliniker emot färre än 50 procent av patienterna inom tre månader. De största problemen finns inom specialiteterna neurologi (Motala och Linköping), kardiologi (Motala), hand- och plastikkirurgi (Linköping), ögonsjukvård (Linköping och Norrköping) samt ortopedi (Norrköping).
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om