Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Förslag på listan ännu inte aktiverade

Migrationsverket har ännu inte behövt använda sig av kommunens lista på tänkbara akuta ankomstboenden för flyktingar.

Kollar prognoser. Kommundirektör Åsa Byman Falck leder kommunens nyinrättade bostadsakut.

Kollar prognoser. Kommundirektör Åsa Byman Falck leder kommunens nyinrättade bostadsakut.

Foto: Christer Blondell

NORRKÖPING2015-10-29 13:00

Kommunen, genom sin bostadsakut, skickade för några veckor sedan in en lista till Migrationsverket på lokaler som kan användas som tillfälliga bostäder, så kallade evakueringsplatser, åt asylsökande.

Det är platser där flyktingarna ska kunna bo under några dagar, medan de registreras och lämnar in sina asylansökningar.

– Vi har inte aktiverat Norrköpings kommun, säger Setareh Yousefi, regionkommunikatör vid Migrationsverket.

I första hand använder man sig av så färdiga lösningar som möjligt. En del av de förslag som Norrköping har skickat in har vissa begränsningar, till exempel bristande tillgång till dusch, säger hon.

Alla kommuner i landet har uppmanats att göra sådana här listor på tänkbara lokaler för akutlösningar.

Just nu har inte förslag från listan i Norrköping aktiverats. Däremot har det skett på tre andra ställen i Östergötland: Linköping, Boxholm och Mjölby.

Det senare skedde med kort varsel.

– För att Migrationsverket skulle klara helgen aktiverades fler evakueringsplatser, säger Setareh Yousefi.

Det är kommundirektör Åsa Byman Falck som leder kommunens bostadsakut.

– Ursprunget och namnet bostadsakuten handlar om att vi, som alla kommuner, fick en förfrågan från Migrationsverket: Finns det lokaler, vad finns det för lokaler, hos er, som man kan ställa upp med, med mycket kort varsel, om människor behöver tak över huvudet, en natt eller tre, i lite större antal, säger Åsa Byman Falck.

Kommunen inventerade både egna lokaler och fick in förslag på allt från kyrkans lokaler till campingplatser. Efter att Migrationsverket klargjort att varje fastighetsägare ska svara för sig, så upptar kommunens lista numera bara en, egen, anläggning, en före detta fritidsgård. Men varken den eller alternativen från privata fastighetsägare har alltså ännu aktiverats.

Efter insikten att frågorna kommer att leva kvar, samtidigt som det finns behov av andra sorters boenden, med tanke på ökningen av ensamkommande flyktingbarn, breddas bostadsakutens uppdrag.

– Bilden är större än Migrationsverkets ursprungliga akutfråga. Vi kommer att bredda gruppens uppdrag, så vi även har med skolfrågor, vård och omsorg – alla som är inbegripna i den flyktingmottagning som vi har i Sverige nu, säger Åsa Byman Falck.

– Vi tittar på prognoser och på allt från behov av boenden till undervisning och annan service.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om