Förslag om vapenamnesti välkomnas av polisen
Vid vapenamnestin för tretton år sedan lämnades 250 vapen in i Norrköping och ca tusen i hela länet. Regeringens förslag om en ny tillfällig vapenamnesti nästa år välkomnas av polisen i Östergötland.
- Jag tycker rent generellt att det är bra att det kommer in vapen som inte ska vara i omlopp, säger Jimmy Liljebäck, chef för kriminalavdelningen i Östergötland.
Förra gången, 1993, kom det in en del vapen från gamla dödsbon, vapen som legat i hemmen och inte förvarats på ett säkert sätt, säger Liljebäck.
- Säg att en person har ett vapen hemma, som han inte har licens på, och så blir det stulet. Inte anmäler han att det saknas en hagelbössa också. Det är bättre att vi får in dem, så de inte hamnar i kriminella kretsar, säger Jimmy Liljebäck.
Josef Zacharias, myndighetsjurist och polisintendent i Norrköping, är den som ansvarar för vapenfrågor i Östergötland. Vid den förra vapenamnestin 1993 lämnades 250 vapen in i Norrköping.
- I runda slängar var det mellan 800 och tusen vapen i hela länet, uppskattar Josef Zacharias.
"Smidigt sätt"
Vid en ny vapenamnesti ska man kunna lämna in sitt vapen anonymt vid vilken polisstation som helst i länet under en begränsad period.
- Det är ett smidigt sätt för de som vill bli av med dem utan att det kostar något och utan att de blir misstänkta för olaga vapeninnehav, som det kan vara i några fall, säger Josef Zacharias.
- Om man haft ett vapen i sin ägo utan att ha licens är det olaga vapeninnehav. Normalt sett är det böter.
Vapenhandläggarna i länet sitter i Norrköping och det är de som kommer att hantera de inlämnade vapen, kontrollera om de finns med i vapenregistret och i så fall avföra dem därifrån, säger Josef Zacharias. Slutligen kommer vapnen att skrotas av Statens kriminaltekniska laboratorium, SKL, i Linköping.
Sannolikt kommer den nya vapenamnestin att träda i kraft i mars nästa år.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!