Riksdagsledamoten Teresa Carvalho (S) från Norrköping är ordförande för Socialdemokraterna Östergötland och sitter i riksdagens socialförsäkringsutskott som hanterar migrationsfrågorna.
– Det känns bra att en av våra viktigaste frågor på kongressen nu blir skarp politik från regeringen. Vi har länge påtalat att den här lagstiftningen leder till segregation och också försvårar utvisning i de fallen asylsökande får avslag, säger Teresa Carvalho.
Carvalho har varit med och drivit frågan om att avskaffa ebo-lagen.
– Dels sitter jag i det utskottet som hanterar de här frågorna, men det är också en fråga som vi socialdemokrater i Norrköping och Östergötland har drivit hårt, säger Teresa Carvalho.
– Norrköping är en av de kommuner som verkligen har känt av de negativa effekterna av ebo-lagstiftningen, eftersom Norrköping är en sådan kommun som många har valt att flytta till, i enlighet med den möjlighet som ges i lagstiftningen. Att ta bort den möjligheten, att avveckla ebo, det är klart att det kommer att få betydelse för Norrköping.
Det är inte konstigt att många väljer att söka sig dit där det bor landsmän eller bekanta, eller att man söker sig till större orter i allmänhet, säger Carvalho, men det spär på segregationen och underlättar för fusk, som handel med svarta hyreskontrakt.
– Och vi ser att segregationen leder till spänningar i samhället på flera olika sätt: trångboddhet, social utsatthet, ohälsa, arbetslöshet, problem för barn att klara skolan. Det är ganska kännbara negativa konsekvenser. Det är därför vi har drivit under en ganska lång tid att avveckla ebo.
– Om man ska vara ärlig har det varit Socialdemokraternas ståndpunkt under en lång tid, men vi har väl varit lite vingklippta av de olika samarbeten som vi funnits i. Nu är vi lite friare, och då tycker jag att det är väldigt välkommet att regeringen väljer att så snabbt agera i frågan, säger Teresa Carvalho som hoppas att förslaget går igenom i riksdagen.
Den 1 januari 2020 infördes en kompromiss, en lagändring som gjorde att de som väljer att bosätta sig i ett socialt utsatt område förlorar rätten till dagersättning från Migrationsverket. Norrköping är en av de kommuner tillämpat lagändringen, i områden som Navestad och Marielund.