Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Förslag: Mobil enhet för socialt arbete bland ungdomar

En mobil enhet som ska arbeta med uppsökande socialt arbete bland ungdomar i utsatta områden. Det är det förslag socialkontoret kommit fram till efter utredning. Socialnämnden väntas ta beslut i ärendet i mars.

Den mobila enheten skulle arbeta med uppsökande socialt arbete bland ungdomar områden i Norrköping där lägesrapporter visar på behov av det.

Den mobila enheten skulle arbeta med uppsökande socialt arbete bland ungdomar områden i Norrköping där lägesrapporter visar på behov av det.

Foto: Sarah Olsson, Thomas Möller, Carolina Nilsson

Norrköping2021-02-15 06:45

I september beslutade socialnämnden att socialkontoret skulle få i uppdrag att utreda möjligheterna att utveckla det uppsökande sociala arbetet riktat till ungdomar i utsatta områden.

Bakgrunden till beslutet var ett nämndinitiativ från Vänsterpartiet om att undersöka möjligheten att återinföra fältassistenter. Nämnden beslutade att hålla formen för det uppsökande arbetet mer öppet.

Under hösten har sakkunniga vid socialkontoret bedrivit en utredning för att ta fram ett förslag till nämnden. 

Enligt förslaget ska målgruppen för det uppsökande arbetet vara barn och ungdomar som är i riskzonen för eller har utvecklats ett normbrytande beteende: negativa, destruktiva beteenden, som brottsliga handlingar, droganvändande, skolk eller skadegörelse.

Målgruppen är barn och ungdomar från tio år och upp till unga vuxna. Även föräldrar och syskon ska ingå i målgruppen. Insatser kan vara föräldragrupper och individuellt stöd. Verksamheten ska även fungera som en förmedlare till andra insatser inom socialkontoret. Viktiga samverkansaktörer är skolor, fritidsgårdar, polis, föreningar och fastighetsägare.

Utsatta områden som pekas ut är Klockaretorpet, Marielund, city, Hageby och Ringdansen. De har identifierats som utsatta i det brottsförebyggande och trygghetsskapande arbete där kommun, polis och Hyresbostäder regelbundet skapar gemensamma lägesbilder över situationen i olika delar av kommunen.

Det som föreslås är en ny enhet med en minibemanning på fyra medarbetare plus en enhetschef. Det ska huvudsakligen vara en mobil enhet som arbetar ute i de utsatta områdena och i befintliga lokaler som skolor, fritidsgårdar, och Portalen i Hageby. 

– Vi behöver bli mer synliga ute i områdena. Vi hoppas på att det kan göra att vi kan nå fler personer med våra insatser, säger socialdirektör Yvonne Thilander.

Enheten ska bestå av socialpedagoger. Arbetstidsmässigt blir det mycket kvälls- och helgjobb. Av arbetsmiljöskäl bör man utföra arbetet ute i områdena parvis.

Kostnaden beräknas till 4,5 miljoner kronor per år. Förslaget landade först i nämnden som ett informationsärende, enligt Thilander ett tillfälle att höra politikens inställning, och att föra ett resonemang om hur det skulle finansieras, om politiken vill besluta om ett genomförande. Beslut väntas i mars.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!